Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci prišli na spôsob, ako odhalíme psychopata: Na toto si dajte pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

HONGKONG - Počas svojho života sa stretneme s veľkým množstvom ľudí. Ako ale rozoznať spomedzi všetkých práve psychopata? Je to možné, no nie jednoduché. Vedci vo svojich štúdiách prezradili, v čom je psychopat lepší od zdravého človeka.

Psychopati sú lepšími klamármi ako všetci ostatní. S touto vlastnosťou sa nerodia, ale nadobúdajú ju počas života. Výskumy preukázali, že psychopati nemusia mat lepšiu prirodzenú schopnosť klamať, no na rozdiel od zdravých ľudí sa dokážu lepšie naučiť, ako čo najprirodzenejšie klamstvá používať.

Dr. Tatia Leeová a Dr. Robin Shao vybrali 52 účastníkov, ktorým bolo ukázaných niekoľko fotografií. Na niektorých záberoch boli známi ľudia a na niektorých boli neznáme osoby. Účastníci výskumu mali odpovedať, či osoby na obrázkoch poznajú alebo nie. Z 52 účastníkov sa podarilo pri 23 zistiť nízky stupeň psychopatických znakov, zatiaľ čo u 29 účastníkoch sa vďaka predchádzajúcemu hodnotiacemu dotazníku o psychopatii podarilo odhaliť ich vysokú úroveň psychopatických vlastností.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Cvičenie sa po účasti na tréningu zopakovalo a výskumníci odhalili, že účastníci s vysokými psychopatickými vlastnosťami sú zdatnejší a schopnejší lepšie a rýchlejšie klamať ako pred vykonaním cvičenia. Jednoducho povedané, tí s psychopatickými vlastnosťami potrebovali menej času na to, aby povedali klamstvo.

„Počas klamania musia byť pravdivé informácie potlačené a obrátené. To znamená, že si klamanie vyžaduje zoznam procesov v mozgu, vrátane pozornosti, pracovnej pamäti, či riešenia konfliktov, ktoré sme zistili ako znížené u jedincov s vysokou mierou psychopatických vlastností," vysvetlila Leeová.

Viditeľný rozdiel medzi jedincami s vysokou a nízkou úrovňou psychopatických vlastností je pozoruhodný z dôvodu, že pred cvičením dosahovali pri odpovediach obe skupiny len minimálne odchýlky.

„Donedávna neexistovali dôkazy o tom, či vysoko psychopatickí jedinci majú tendenciu klamať viac alebo lepšie ako ostatní. Naše výsledky poskytujú nové dôkazy o tom, že ľudia s vysokou mierou psychopatických vlastností, môžu byť lepší pri učení sa ako klamať," dodala Leeová. 

Viac o téme: CvičenieKlamárPsychopat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu