Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Žeriavnik nakrútil neuveriteľné VIDEO dúhy: Takto ste ju ešte určite nevideli

Dúha mala kruhový tvar Zobraziť galériu (3)
Dúha mala kruhový tvar (Zdroj: youtube/News From World)

PETROHRAD - Nikto nepochybuje o tom, že dúha má oblúkový tvar, ktorým premosťuje a spája dva body na horizonte. Pri pohľade na ňu máme pocit, že na jednej strane oblúk z povrchu zeme vychádza a na strane druhej sa do neho vracia. Možno vás preto prekvapia zábery z Ruska. Tie sú dôkazom, že dúha má vlastne kruhový tvar.

Pohľad na dúhu je naozaj fascinujúci. A keď nahliadneme do histórie, tento úkaz naši predkovia spájali so všeličím. V mnohých kultúrach bola považovaná za predzvesť niečoho zlého, inde si zas ľudia naopak mysleli, že na jej konci je ukrytý poklad. Všetci ju však na oblohe vnímali a videli rovnako - ako oblúk, ktorý končí ukrytý v oblakoch alebo spája dve miesta na zemi.

Operátor žeriavu, ktorý pracoval na mrakodrape Lakhta Center v Petrohrade, zachytil úžasné snímky dúhy, ktoré mnohých prekvapia. Dúha je na nich zachytená úplne ináč, ako sme zvyknutí pri pohľade zo zeme. Mužovi ku vzniku jedinečných záberov dopomohla dostatočná výška, z ktorej zachytil tento farebný prírodný úkaz v plnej kráse. Dúha má na nich tvar úplného kruhu a nie oblúku. 

Žeriavnik nakrútil neuveriteľné VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/News From World)

Žeriavnik nakrútil neuveriteľné VIDEO
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/News From World)

Vedci majú na tento úkaz jasné vysvetlenie. Je výsledkom toho, že v atmosfére existuje množstvo suspendovaných kvapôčok, ktoré sú schopné koncentrovať rozptýlené svetlo v uhloch od 40 do 42 stupňov vzhľadom na pôvodnú dráhu svetla. Slnečné svetlo, ktoré prechádza cez kvapky, sa láme a vytvára farebné odlesky. A tendencia, že dúhu vnímame ako oblúk, spočíva v tom, že sa na ňu pozeráme zo zeme. Podobné zábery, aké sa podarili urobiť operátorovi žeriavu, by ste mohli uvidieť aj z lietadla alebo z vysokého kopca.

Viac o téme: Dúha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu