Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najnovší triumf vedcov: Objavili vôbec najmenšiu hviezdu, menšia už byť nemôže

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Medzinárodný tím vedcov z britskej univerzity v Cambridgi objavil doteraz najmenšiu hviezdu, ktorá je len o niečo väčší ako Saturn, ale gravitácia na jej povrchu je 300násobne väčšia ako na Zemi. Odborníci výsledky svojho bádania zverejnili v odbornom magazíne Astronomy & Astrophysics.

Novoobjavená hviezda, ktorá bola pomenovaná EBLM J0555-57Ab, sa nachádza 600 svetelných rokov od Zeme. Vedci sa domnievajú, že menšie hviezdy, ako je táto, už zrejme ani byť nemôžu. V opačnom prípade by totiž tlak na stred hviezdy nebol dostatočný, aby mohlo dochádzať k procesu jadrovej fúzie, kedy sa jadrá vodíka zlučujú na hélium.

Najnovší triumf vedcov: Objavili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/mic of orion)

"Náš objav ukazuje, ako malé hviezdy môžu existovať," povedal Alexander Boetticher, ktorý výskum viedol. "Ak by táto hviezda vznikla s len o trochu nižšou hmotnosťou, fúzna reakcia vodíka v jadre by už nebola udržateľná, takže by sa hviezda premenila na hnedého trpaslíka," dodal. Hnedý trpaslík je vesmírne teleso, ktoré síce vzniká podobne ako hviezda, ale kvôli nedostatočnej hmotnosti v ňom nemôžu prebiehať všetky termonukleárne reakcie.

Takto malé hviezdy sú, ako pripomenul portál ScienceDaily, mimoriadne vhodnými kandidátmi pre hľadanie planét veľkosti Zeme, ktoré môžu mať na svojom povrchu vodu v tekutom skupenstve. Príkladom je sústava niekoľkých planét v systéme červeného trpaslíka Trappist-1, z ktorých šesť by mohlo mať teplotu na povrchu porovnateľnú s našou planétou.

Čínski vedci sa postarali o obrovský prelom: Teleport zo Zeme na obežnú dráhu

EBLM J0555-57Ab je súčasťou binárneho hviezdneho systému. Vedci ju zistili, keď z pohľadu zo Zeme prechádzala pred svojou väčšou spoločníčkou. Táto metóda sa bežne využíva pre detekciu planét v hviezdnom systéme, nie však samotných hviezd.

Viac o téme: VesmírObjavNajmenšia hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu