Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Káva dokáže predĺžiť život: Najväčší blahodarný účinok má na toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Káva môže predĺžiť život. Píše sa to v dvoch štúdiách, ktoré boli zverejnené na stránkach Annals of Internal Medicine. Jedna z nich je prvým rozsiahlym európskym výskumom, do ktorého bolo zapojených viac ako 520-tisíc účastníkov z desiatich európskych krajín. Zaoberala sa spojitosťou medzi spotrebou kávy a rizikom úmrtia a podpisalo sa pod ňu 48 výskumných pracovníkov z celého sveta, píše denník La Repubblica.

Druhá štúdia ja americká a jej hlavnou autorkou je Wendy Setiawanová z Univerzity Južnej Kalifornie. Zaoberala sa skúmaním súvislostí medzi pitím kávy a úmrtnosťou na vzorke 185 Afroameričanov, Latinoameričanov a Američanov japonského kaukazského pôvodu. Obe štúdie preukázali, že priaznivé účinky kávy sú si podobné u všetkých etník. V porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú, je u tých, ktorí vypijú jednu šálku (235 ml) denne, o 12 percent nižšie riziko úmrtia na všetky choroby (srdcové ochorenia, rakovina, mŕtvica, cukrovka, dýchacie problémy či problémy s obličkami). Ešte lepšie je piť tri šálky denne - potom sa riziko úmrtia v porovnaní s nekonzumentmi kávy znižuje až o 18 percent. 

Káva dokáže predĺžiť život:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Európska štúdia, ktorú riadil epidemiológ Marc Gunter, zahŕňala 521 330 účastníkov starších ako 35 rokov z Talianska, Dánska, Francúzska, Nemecka, Grécka, Holandska, Nórska, Veľkej Británie, Španielska a Švédska. Sledované osoby vyplňovali dotazníky po dobu šestnástich rokov, za ktorú ich 41 693 zomrelo. 

Letušky počas letu nikdy nepijú horúce nápoje: Keď sa dozviete prečo, nebudete ani vy

Ako je možné vysvetliť pozitívne účinky kávy? "Káva obsahuje početné zložky, ako sú polyfenoly, silné prírodné antioxidanty, kyseliny chlorogenické a diterpény, ktoré sú prítomné v hrozne a rastlinných balzamoch. To všetko má antioxidačné účinky," povedal denníku La Repubblica Gunter. 

Káva dokáže predĺžiť život:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najväčší blahodarný účinok má káva na tráviace ústrojenstvo. Oproti tým, ktorí kávu nepijú, majú tí, ktorí vypijú denne viac ako tri šálky, o 59 percent nižšie riziko úmrtia na choroby tráviacej sústavy, ak ide o muža, a o 40 percent nižšie, ak ide o ženu. "Kto pije kávu, má rovnako lepší enzymatický profil pečene. Naviac je konzumácia kávy spojená s lepšou kontrolou glukózy a nižšou mierou zápalovosti v organizme. Kto pije kávu, má nižšie hodnoty C-reaktívneho proteínu, ktorý je markerom zápalu. To všetko prispieva k vysvetleniu toho, prečo je u konzumentov kávy nižšie riziko úmrtnosti. Spojitosť medzi kávou a zníženým rizikom smrti bola zistená nezávisle od prítomnosti kofeínu v konzumovanej káve, takže súdime, že ozdravný efekt teda majú iné látky obsiahnuté v káve," vysvetľuje expert. 

Viac o téme: KávaŠtúdiaPitie kávy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu