Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak by život na Zemi zničila apokalypsa, prežil by jediný živočíšny druh

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Hľadanie hypotéz o zániku všetkých foriem na Zemi zamestnáva vedcov po celom svete. Je však takmer isté, že ak v budúcnosti dôjde k apokalypse, existuje živočíšny druh, ktorý by ju dokázal prežiť. Ide o tzv. machové prasiatka, ktorým sa hovorí aj morské medvedíky.

Počas posledných výskumov sa vedci zamerali na kataklyzmické udalosti, ktoré by mohli potenciálne zapríčiniť likvidáciu všetkých foriem života na našej planéte. Ak budeme vychádzať z výsledkov doterajších výskumov, zistíme, že pomalky, tardigrady (hypsibius  dujardini), alebo jednoducho machové prasiatka, sú najodolnejším živočíšnym druhom na Zemi. Je totiž takmer nemožné zničiť ich. Sú schopné prežiť tridsať rokov bez potravy a vody. Ich telo dokáže odolať obrovskému podmorskému tlaku, ako aj mrazivému vákuu vo vesmíre.

Ak by život na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Tardigrady sú takmer nezničiteľné, ale je možné, že existujú aj iné odolné druhy," hovorí doktor Rafael Alves Batista, spoluautor príspevku zverejnenom v online magazíne Scientific Reports. "Toto je dôvod, prečo je hľadanie života na Marse alebo v iných častiach slnečnej sústavy opodstatnené. Keď sú tardigrady také odolné, nikto nevie, čo je tam vonku," dodáva. 

Podľa vedcov by však v budúcnosti mohlo dôjsť ku katastrofickým udalostiam, ktoré by dokázali zničiť aj tento odolný živočíšny druh. Predpokladajú, že príčinou zániku života na Zemi bude úplné zahriatie oceánov na teplotu, aby sa voda v nich doslova varila. Spomedzi všetkých teórií, ktoré by mohli zapríčiniť takúto apokalypsu, identifikovali tri najpravdepodobnejšie: veľký dopad asteroidov, supernova (hviezdne explózie) alebo explózia gama lúčov.

Ak by život na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V prípade asteroidov došli k záveru,  že existuje len niekoľko známych, ktoré majú dostatok hromadenia, aby rozohriali oceány. Najbližšie z nich je asteroid Vesta a trpasličia planéta Pluto. Je však nepravdepodobné, že by dopadli na Zem s takou ničivou silou.

Ak by život na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak by mala našu planétu zničiť supernova, čiže hviezdna explózia, musela by byť veľmi blízko, presnejšie vo vzdialenosti 0,14 svetelného roka. S našou najbližšou hviezdou, samozrejme okrem Slnka, môže byť tento scenár vylúčený v najbližších štyroch svetelných rokoch.

Ak by život na
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

A nakoniec, v prípade explózie gama lúčov sú podľa vedcov šance tiež dosť malé. Mohlo by sa uskutočniť približne o štyridsať svetelných rokov. Znamená to, že rozkošné pomalky prežijú na našej planéte ďalších impozantných 

Viac o téme: ApokalypsaKataklyzmaMorský medvedík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu