Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nikto neveril, že je to pravda: Hrôza Varšavského geta, státisíce ľudí poslali do plynu

Varšavské geto Zobraziť galériu (2)
Varšavské geto (Zdroj: profimedia.sk)

VARŠAVA/PRAHA - Vo varšavskom gete, ktoré nacisti zriadili v októbri 1940, sa v lete 1942 tiesnili na troch kilometroch štvorcových státisíce ľudí. Väčšina z nich sa stala obeťou takzvanej akcie Reinhard, plánu na vyvraždenie Židov v poľskom Generálnom gouvernemente, ktorý vo Varšave začal 22. júla 1942. Iba počas dvoch mesiacov odviezli transporty okolo 260-tisíc obyvateľov geta do plynových komôr vyhladzovacieho tábora Treblinka. Zvyšných 60-tisíc ľudí zabili nacisti na jar 1943.

Najhoršia kapitola francúzskych dejín: Za dva dni zatkli 13-tisíc ľudí a poslali na smrť

Pred druhou svetovou vojnou bola Varšava s 375-tisíc židovskými obyvateľmi druhým najväčším židovským centrom na svete po New Yorku, Židia tvorili asi 30 percent obyvateľov mesta. Po vypuknutí vojny a zriadení geta doň nahnali nacisti postupne až 450-tisíc ľudí, ktorí žili v katastrofálnych podmienkach. Obyvatelia trpeli zimou, hladom aj nedostatočnou hygienou a boli nasadzovaní na nútené práce. Rýchlo sa medzi nimi šírili epidémie, denne na uliciach umierali stovky ľudí.

Nikto neveril, že je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Za nepovolené opustenie geta či pašovanie potravín alebo liekov pritom hrozila smrť. Následkom toho všetkého zahynulo ešte pred začiatkom deportácie do táborov smrti asi 80-tisíc ľudí. Svet sa o tom, čo sa v gete deje, dozvedel na jeseň 1942 vďaka Janovi Karskému, legendárnemu kuriérovi poľského odboja. Nikto jeho správam ale nechcel veriť. "Nemalo to nič spoločné s ľudským bytím a nikdy predtým som nič podobné nezažil," rozprával Karski v dokumente Šoa z roku 1977.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

V apríli 1943, v predvečer židovského sviatku Pesach, nacisti začali poslednú etapu likvidácie geta, v ktorom vtedy žilo približne 60-tisíc zúbožených Židov, ktorí mali nájsť smrť vo vyhladzovacích táboroch. Narazili ale na nečakane silný ozbrojený odpor niekoľkých stoviek židovských mladíkov a dievčat so zbraňou v ruke. Povstanie, ktoré bolo potlačené za necelý mesiac 16. mája 1943, sa stalo symbolom vzdoru aj v zdanlivo márnej situácii a najväčším aktom ozbrojeného odporu Židov počas holokaustu.

Viac o téme: VojnaHolokaustŽidiaNacistiGetoVaršavaTreblinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu