Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prví ľudia prišli do Austrálie pred 65-tisíc rokmi: Boli technologicky veľmi vyspelí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CANBERRA - Prví ľudia prišli na sever Austrálie niekedy pred 65 000 rokmi, ešte pred vyhynutím obrích živočíchov. Podľa štúdie zverejnenej v stredu v časopise Nature je to o 5000 rokov skôr, než sa doteraz usudzovalo. Antropológovia a archeológovia sa doteraz nemohli zhodnúť na dobe príchodu prvých ľudí na austrálsky kontinent, uvádzala sa doba pred 60 000 a 45 000 rokmi.

Podľa novej štúdie, ktorú viedol Chris Clarkson z Queenslandskej univerzity, bol na základe nájdených vzoriek v lokalite Madjedbebe na severe Austrálie posunutý príchod ľudí o 5000 rokov ďalej. Archeológovia na tomto mieste v roku 2015 našli približne 11 000 rôznych predmetov, napríklad ostrých kameňov, brúsikov či sekeriek, ktoré používali ľudia, a ktoré vedci datovali do doby pred 65 000 rokmi. 

Prví ľudia prišli do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Teraz môžeme s istotou povedať, že ľudia do Austrálie prišli pred 65 000 rokmi," hovorí spoluautor štúdie Clarkson. Podľa archeológov bola vtedajšia civilizácia na tomto mieste značne "technologicky sofistikovaná". "Na mieste sme zrejme našli najstaršiu sekerku na svete, rôzne brúsne nástroje či opracované kamene, ktoré mohli slúžiť ako kopije," dodáva Clarkson.

A pridáva ešte jednu zaujímavosť: hoci bola vtedy hladina mora omnoho nižšie ako dnes, čím bola vzdialenosť medzi ostrovmi na juhovýchode Ázie a Austráliou výrazne kratšie, išlo podľa Clarksona "o prvé veľké prekonanie mora ľuďmi v histórii".

Prví ľudia prišli do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z výsledkov bádania tiež vyplýva, že prví ľudia prišli na tento kontinent ešte pred vyhynutím veľkých živočíchov. V Austrálii vtedy žili napríklad kengury vážiace až 450 kilogramov, tajomné vačkovce vombaty veľké ako nosorožce, osemmetrové jaštery, vtáky veľkosti ľudí alebo korytnačky dĺžky jedného automobilu. Približne 85 percent týchto obrích živočíchov vyhynulo pred 45 000 rokmi, teda asi 20 000 po príchode prvých ľudí. O príčine vyhynutia sa zatiaľ vedú debaty.

Viac o téme: PravekAustráliaArcheológiaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu