Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nechcete v budúcnosti trpieť demenciou? Deväť rizikových faktorov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Počet prípadov demencie by sa mohol po celom svete znížiť až o tretinu, ak by sa v rámci preventívnych opatrení už od detstva bojovalo s deviatimi rizikovými faktormi. Vo svojej štúdii, ktorú zverejnil odborný lekársky časopis The Lancet, to tvrdí medzinárodný tím vedcov.

Odborníci varujú: Mamičky, ak robíte túto vec, ohrozujete zdravie svojich dcér

V detskom veku je podľa štúdie hlavným rizikovým faktorom pre neskorší rozvoj demencie nedostatočné vzdelávanie. Ak človek nedokončí v ranom veku stredný stupeň vzdelania, môže byť neskôr menej odolný voči poklesu kognitívnych schopností.

V strednom a vyššom veku majú na rozvoj demencie vplyv predovšetkým nadváha, vysoký krvný tlak, strata sluchu, ktorý mozgu poskytuje potrebné vonkajšie stimuly, ale aj spoločenská izolácia. Nebezpečenstvo predstavuje tiež nedostatok pohybu, depresie a cukrovka. Okrem absencie vzdelávania v ranom veku a straty sluchu patrí podľa štúdie k trom najviac rizikovým faktorom fajčenie.

Obavy z Alzheimerovej choroby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Celkom vedci z tímu Gill Livingstonovej z londýnskej univerzity UCL odhalili deväť rizikových faktorov, ktoré môžu prispievať k vzniku rôznych typov demencie. Ak by sa podarilo všetky tieto faktory úplne eliminovať, klesol by počet ľudí trpiacich touto závažnou chorobou mozgu podľa vedcov až o tretinu. "Hoci sa demencia diagnostikuje v neskoršom veku, zmeny mozgu zvyčajne nastávajú oveľa skôr," uviedla Livingstonová.

Na celom svete podľa posledného odhadu Medzinárodnej alzheimerovskej spoločnosti (AAI) trpí demenciou okolo 47 miliónov ľudí a náklady na ich liečbu ročne dosahujú 818 miliárd dolárov (cca 710 miliárd eur). Počet ľudí, ktorí trpia nejakou formou demencie, sa navyše bude zvyšovať. Podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by sa ich počet mohol do roku 2050 viac ako strojnásobiť.

Viac o téme: PrevenciaDemencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu