Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žena nechodila na prehliadky: Lekár v šoku z toho, čo objavil v jej oku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SOLIHULL - K neuveriteľnému zisteniu sa dopracovala lekárka v anglickom meste Solihull, keď počas vyšetrenia našla v oku pacientky až 27 kontaktných šošoviek! Žena, ktorá prišla na predoperačné vyšetrenie očného zákalu, bola z tohto objavu prekvapená. O šošovkách vraj vôbec nevedela a občasné nepríjemné pocity spájala s vysychaním oka.

Nemenovaná Britka používala mesačné jednorazové kontaktné šošovky 35 rokov. S ich nosením nemala nikdy problém, preto pravidelné očné prehliadky ignorovala. Do ambulancie zavítala až vtedy, keď mala podstúpiť operáciu šedého zákalu. Skúsená lekárka Rupal Morjarriová však bola zdesená z toho, čo objavila v jej oku. 

Jediná FOTO zmenila rodine život: Mama si na dcérke všimla znamenie, ktoré veštilo hroznú správu

"Mám dvadsaťročnú prax, ale s prípadom ako je tento, sme sa doteraz nestretli. V oku pacientky sme našli tmavosivú hmotu, v ktorej bolo až sedemnásť kontaktných šošoviek. Pri druhej kontrole sme objavili ďalších desať," opisuje neobvyklý prípad lekárka.

Žena nechodila na prehliadky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vzniknutú situáciu pripisuje nedostatočným lekárskym prehliadkam a ľahostajnosti. Každý, kto nosí kontaktné šošovky, by mal podľa Morjarriovej pravidelne absolvovať lekárske vyšetrenie. Oftalmológovia sa totiž často stretávajú s prípadmi, že ľudia tento fakt podceňujú a končia so závažnými ochoreniami očí, dokonca aj so stratou zraku.

Žena nechodila na prehliadky:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Doktorku prekvapil aj fakt, že žena si nič nevšimla. Vraj mala len chvíľkami nepríjemné pocity, ktoré spájala s vysychaním oka, nič viac. Operácia šedého zákalu bola odložená kvôli zvýšenému riziku zápalu a infekcie. Lekárka aj prostredníctvom tohto prípadu upozorňuje všetkých, že nákupom šošoviek online nie je problém s ich zrakom vyriešený. Pacienti by mali absolvovať pravidelné očné kontroly aj vtedy, keď nepociťujú žiadne problémy. 

Viac o téme: Očný lekárKontaktné šošovky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu