Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Hitlerov megalomanský sen prekazila vojna: Plážový rezort a megahotel znova ožíva

Adolf Hitler Zobraziť galériu (5)
Adolf Hitler (Zdroj: SITA)

BERLÍN – Pôvodne tam mali oddychovať nacistickí robotníci, nakoniec stavba poslúži inak. Plážový rezort Prora, ktorý stavali v rokoch 1936 až 1939 ako upevnenie pozície Adolfa Hitlera ako diktátora, si nakoniec budú môcť vychutnať bežní ľudia.

Komplex sa nachádza na nemeckom ostrove Rujana a je dlhý viac ako 4,8 kilometra. Pôvodne mal ubytovať viac ako 20-tisíc ľudí, väčšinou robotníkov, ktorí v tej dobe bez prestávky pracovali v nemeckých továrniach.

Počas troch rokov na Prore pracovalo viac ako deväť tisíc robotníkov, Hitlerove plány však prekazila druhá svetová vojna, keď musel tok financií presunul iným smerom. Projekt tak dlhé desaťročia chátral a stalo sa z neho iba dedičstvo megalomanskej architektúry Tretej ríše.

Vynovená Prora
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: metropole-marketing.de)

Zdá sa však, že Prore svitá na lepšie časy. V roku 2013 kúpila nemecká spoločnosť Metropole Marketing práva na to, aby modernizovala celý rezort. Plánuje z neho vybudovať luxusné letné sídla a veľký apartmánový komplex.  

Z celkovo ôsmich budov sa časť zmenila na ubytovacie zariadenia Prora Solitaire Home a Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa. Vynovený rezort má ubytovaným ponúknuť lákavý výhľad na Baltské more, moderne zariadené byty, kúpeľový komplex či obrovskú záhradu.

Vynovená Prora
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: metropole-marketing.de)

Začiatkom minulého leta bola otvorená časť apartmánov, pričom jednotlivé byty sa predávajú v cenovom rozpätí 400-tisíc dolárov až 750-tisíc dolárov. Ako pre portál Business Insider upozornil britský historik Roger Moorhouse, rezort je vraj príliš veľký a hrozí, že populárny nebude. Problém môžu mať najmä Nemci, ktorí pociťujú vínu za Hitlerovu éru.

Viac o téme: NacizmusAdolf HitlerProra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu