Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prečo niektorí ľudia nedokážu povedať NIE! Psychoanalytik vysvetľuje príčiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Neodvážili ste sa odmietnuť pozvanie na večierok, hoci ste snívali o tom, že sa skoro uložíte do postele? Stáva sa vám to často? Potom možno patríte k tým ľuďom, ktorí sa z najrôznejších dôvodov boja povedať druhým Nie!, píše francúzsky denník Le Figaro.

Váš priateľ sa cez víkend sťahuje a požiada vás o pomoc. Aj keď ste unavení, samozrejme súhlasíte. Potom zrazu pomáhate so sťahovaním všetkým - kamarátom, kolegom aj susedom. Vaším problémom nie je záľuba v niekoľkokilogramových škatuliach, ale neschopnosť povedať nie. 

"Introverti, ktorí majú stálu potrebu urobiť druhým radosť, hovoria áno zo strachu, že budú zavrhnutí. Za týmto správaním sa skrýva snaha páčiť sa druhým a byť milovaný," vysvetľuje psychoanalytička a psychoterepeutka Fanny Marteauová-Chasserieauová. Ak sa však táto potreba stáva dôležitejšia ako tie vaše a aktivuje sa pri každej žiadosti, môže vám to spôsobiť mnoho problémov. 

Prečo niektorí ľudia nedokážu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Sem patria aj tí ľudia, ktorí si kúpia topánky, ktoré sa im nepáčia, a to z obavy, aby nenaštval predavačku. "Ak v zamestnaní stále potrebujete páčiť sa druhým, vystavujete sa hrozbe syndrómu vyhorenia," varuje Chasserieauová. "Niektorí ľudia sa neodvažujú povedať nie, pretože nechcú druhého zraniť, aj keď veľmi dobre vedia, že to, k čomu sa zaväzujú, nemôžu splniť. Pri takomto konaní ale riskujú, že stratia dôveryhodnosť. 

Ľudia, ktorí sa boja, aké dôsledky bude mať ich odmientnutie, mávajú malú sebadôveru. Nie sú schopní načúvať potrebám druhých ani prihliadať potrebám druhých ani svojim vlastným a podľa nich odpovedať. Ak prijmeme pozvanie na pohárik na jednom konci mesta päť minút po tom, čo sme skončili s cvičením pilates, a zároveň súhlasíme, že s inou osobou povečeriame na druhom konci mesta, vzniká problém. Ak povieme áno na päť rôznych pozvaní počas jedného dňa a myslíme si, že to zvládneme, nenačúvame svojmu telu, ktoré nám vysiela opačné signály. 

Prečo niektorí ľudia nedokážu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Chasserieauová v tejto súvislosti radí toto praktizovať toto cvičenie: "Venujte pozornosť svojmu dýchaniu, fyzickým pocitom a okoliu. To môžete prevádzkovať napríklad pri škrabaní zeleniny alebo pri behaní. Dajte si pauzu, zamerajte sa na svoje telo, napätie svalov a emócie." A tak, keď vás požiadajú o pomoc pri sťahovaní cez víkend, kedy by ste chceli odpočívať, s odpoveďou počkajte a radšej načúvajte svojmu telu. 

Jednou z techník, ako vedieť povedať nie, je metóda štyroch etáp: zvážte okolnosti, vyjadrite svoje emócie, špecifikujte riešenia a vyvoďte z toho dôsledky a závery. Keď vás požiadajú, aby ste zostlai v práci do deviatej večer a dokončili nejakú vec, môžete povedať, že síce chápete, ako je to dôležité, ale že sa tým teraz nemôžete zaoberať. Zároveň je potrebné ponúknuť riešenie, aby situácia vyznela pozitívne. Môžete povedať, že budete na tej veci pracovať zajtra a že ju odovzdáte do jedenástej doobeda. 

Ak niečo odmietnete, neznamená to, že ste zlý človek. Schopnosť povedať nie prináša veľkú slobodu a umožňuje chrániť samého seba. Nič sa však nesmie preháňať. Nesmiete hovoriť nie stále a automaticky. Tí, ktorí tak robia, sú v podstate jemní ľudia, ktorí sa chránia tým, že všetko odmietajú. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu