Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Skutočný horor žien, ktoré žijú vo vyhnanstve kvôli menštruácii: A tam dokonca zomierajú!

Žena s menzesom musí žiť v malej chatrči Zobraziť galériu (4)
Žena s menzesom musí žiť v malej chatrči (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

KÁTHMANDU - Krutou a hlavne nezmyselnou smrťou sa skončil život osemnásťročnej dievčiny. Doplatila na predpotopný rituál, ktorému sa stále musia podriaďovať ženy v niektorých lokalitách Nepálu. Je zarážajúce, že ešte aj v 21. storočí sú ľudia schopní uveriť rôznym poverám.

Staroveký hinduistický rituál, známy ako "chhaupadi" prikazuje posielať ženy počas menštruačného cyklu mimo civilizácie. Musia  prežiť osamotené v polorozpadnutých chatrčiach, a to napriek tomu, že už celé desaťročia je tento rituál nezákonný. Podobný osud zdieľajú aj ženy po pôrode.

Skutočný horor žien, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

Menštruujúce ženy sú v niektorých odľahlých častiach Nepálu považované za nečisté a kontaminované. Preto sa musia vzdialiť od ľudských sídiel a spávať v špinavej, zanedbanej chatrči bez slnka. Nesmú byť v kontakte s mužmi a deťmi, starať sa o dobytok ani dotýkať sa náboženských ikon. Počas celého cyklu môžu jesť iba suchú ryžu, pretože domáci veria, že mliečna alebo ovocná strava by v tomto čase bola aj tak zničená ich "nečistotou." Spať môžu iba na dlážke a dokonca nemajú povolené používať vodu. Ženy, ktoré rituál porušia, sú obviňované z chorôb, neúrody, prírodných katastrof a náhlych úmrtí zvierat.

Skutočný horor žien, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

Na takéto spiatočnícke a nepochopiteľné konanie doplatila nedávno tínedžerka Talasi Shahiová, ktorú počas nezmyselného vyhnanstva uštipol had. Odsúdeniahodné bolo aj správanie rodičov, pretože najskôr hľadali pomoc u šamana a až potom sa rozhodli vziať ju do nemocnice. Strácali tým drahocenný čas a kým sa dievčina dostala k lekárom, protijed už nemal šancu.

V máji dostali ženy prostredníctvom organizácie Water Aid možnosť vyjadriť sa o rituále. "Sused mi musel priniesť kúsok chleba a podať mi ho z bezpečnej vzdialenosti, aby som ho nenakazila." "Musíme tam spať aj počas zimy v období dažďov." "Chatrč je malá, nemôžete si v nej ani natiahnuť nohy. Je to hrozné, keď ste v tej tme sama a počujete, ako sa vedľa vás plazia hady." "Ak nás menštruácia zastihne v noci, musíme okamžite opustiť dom." "Niekedy sa nás tam tisne aj pätnásť. V posledný deň menštruácie všetko zahrabeme čistou hlinou a odídeme," znejú desivé výpovede žien.

Skutočný horor žien, ktoré
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/VPRO Metropolis)

Postoj miestnych vidiečanov je však nekompromisný. "Nesmieme dopustiť, aby takéto ženy špinili naše domovy, musia odísť," tvrdia presvedčivo. Podobný krutý osud, aký postretol Talasi, sa nie je jediný. Koncom minulého roka napríklad zomreli dve ženy za podobných okolností. Iba 15-ročné dievča sa udusilo dymom, keď si v chladnej chatrči založilo oheň. Smrť druhej ženy ostala neobjasnená. 

Viac o téme: MenštruáciaNepálRituál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu