Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľudia nechápu: Anton (28) mal spáchať niečo, čo popiera zdravý rozum

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Pobúrenie v Rusku vyvolal prípad dvadsaťosemročného Antona Mamajeva, ktorého súd poslal na 4,5 roka za mreže, hoci je tento mladý muž kvôli celkovej svalovej atrofii pripútaný na invalidný vozík. Rozruch zatiaľ viedol k tomu, že bol odsúdenec prevezený z moskovskej väznice do nemocnice. O prípad sa zaujíma ombudsmanka aj generálna prokuratúra.

Gynekologička zničila kresťanke (29) budúcnosť: Stačil jeden zlý pohyb a už z nej nebola

Aj keď Mamajev kvôli invalidite nie je schopný ani chodiť, ani sa sám premiestňovať na vozíku, ani sa sám najesť, súd ho minulý mesiac poslal do väzenia za to, že s vyhrážkami fyzickým násilím olúpil o skúter dvoch svojich známych. Jeden z nich sa na súde chválil tým, že slúžil ako vojak u špeciálnych síl.

Vozičkár a jeho asistent podľa verdiktu svoje obete "obstúpili a nedali im šancu utiecť". Invalid vraj hrozil, že im "prestrelí nohu, napchá do kufra auta a odvezie do lesa", ako ich aj "zabije, odreže uši, vypichne oči a prestrelí". Tým ich vraj donútil podpísať dohodu o predaji a kúpe skútra za 160.000 rubľov (cca 2290 eur), bez toho aby však nejaké peniaze dostali. Vozičkárov asistent si má čoby spolupáchateľ odpykať tri roky.

Mamajeva podľa súdu usvedčili nielen výpovede poškodených, ale aj záznam z videokamier. Tvrdý rozsudok súd vysvetlil tým, že nemal na výber, pretože zákon neumožňuje za taký ťažký zločin udeliť podmienečný trest. Ani Mamajevovo ochorenie nie je zanesené v zozname prípadov, kedy možno odsúdenca oslobodiť od výkonu trestu.

"Vysvetlenie sudcovia spísali len preto, aby sa hájili. Ale aj tak je ťažké si predstaviť, že by invalid lúpež spáchal," vyhlásila moskovská aktivistka činná pri ochrane ľudských práv Eva Merkačevova.

Sám Mamajev tvrdí, že skúter od známych odkúpil za spomínanú sumu, pričom obchod uzavrel v priateľskom ovzduší; dokonca si nahral, ​​ako so smiechom učia jeho asistenta na skútri jazdiť. Trestné oznámenie pripisuje tomu, že si kamaráti od neho požičiavali peniaze, bez toho aby mu ich vracali.

Mamajevov obhajca medzitým podal odvolanie. Server Newsru.com pripomenul, že v apríli ochrancovia ľudských práv v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska dosiahli zrušenie rozsudku nad osemnásťročným invalidom zo Soči, odsúdeným vo februári na 7,5 roka za dvojnásobnú vraždu. Na súde vinu odmietal a tvrdil, že ho policajti k priznaniu donútili mučením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu