Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zlá správa pre nežné pohlavie: Prečo ženy pociťujú väčšiu bolesť?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - Je údelom žien pociťovať viac bolesť ako muži? Nasvedčujú tomu početné údaje: prakticky všetky hlavné podmienky zodpovedné za chronickú bolesť sú častejšie u žien ako u mužov. Vedci študovali mechanizmy prenosu pocitov a dospeli k záveru, že tento rozdiel možno vysvetliť evolúciou: muž nesmel cítiť bolesť, aby mohol pokračovať v boji, kým žena ju cítila, aby pochopila, že je ohrozená, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Desať bizarných zdravotných rád, ktoré skutočne fungujú

Napríklad fibromyalgia (stav charakterizovaný bolesťami svalov, šliach a kĺbov celého tela, najmä však pozdĺž chrbtice) je u žien šesťkrát častejšia ako u mužov, bolesť hlavy postihuje ženy štyrikrát viac ako mužov, hemikrania (bolesť jednej polovice hlavy) je u žien trikrát častejšia. A k tomu je potrebné pripočítať bolesti špecifické pre ženy, ako sú menštruačné bolesti a gynekologické ochorenie endometrióza.

Žena teda viac pociťuje bolesť: Je možné, že má iný prah bolesti ako muž? "Áno, je to tak a tieto rozdiely boli identifikované na biologickej úrovni," hovorí Diego Fornasari z Milánskej univerzity. Ide o rozdiely v mechanizmoch zapojených do regulácie prenosu bolesti, zvlášť na úrovni synapsie, spojenie dvoch neurónov alebo zmyslovej bunky a neurónu, ktoré umožňuje odovzdávanie impulzov od periférnych nervov do tých, ktoré nesú impulz do centrálneho nervového systému.

"Táto synapsia je zásadná, pretože bolestivý stimul môže zásadne modifikovať, napríklad pri chronickej bolesti. Synapsie sa správajú ako semafory, ktoré nechávajú impulzy prechádzať. Z tisícky impulzov ich môžu nechať prejsť dve stovky, alebo všetkých tisíc, a pri chronickom stave môže byť tisíc impulzov pociťovaných ako desať tisíc," hovorí vedec.

Neignorujte príznaky choroby!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Tento kontrolný mechanizmus je ovplyvňovaný informáciami, ktoré prichádzajú do tej časti mozgu, ktorá je spojená s emotívnym životom. "Keď hovoríme, že bolesť má rovnako významnú emotívnu zložku, máme na mysli práve toto. Existujú presné nervové spojenia medzi oblasťou nášho emotívneho života a bolesťou," vysvetľuje Fornasari.

Okrem emotívnych aspektov bol preukázaný hlboký rozdiel medzi oboma pohlaviami v kontrolných mechanizmoch prenášaní bolesti v prípade osobitného typu analgézie, stresového znižovania bolesti, ktoré vstupuje do hry, keď sa nachádzame v nebezpečných situáciách a nesmieme pociťovať bolesť. Typickým príkladom je vojak v boji.

Nepokazte si začiatok nového
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"V stresových podmienkach nesmieme veľmi cítiť bolesť a veľa bojovať: zranený vojak si uvedomí, že bol ranený, až vtedy, keď sa vráti z poľa," hovorí expert. A ako je to u ženy? Tu vstupujú do hry faktory spojené so zachovaním rodu. "Muž nesmie pociťovať bolesť, pretože musí bojovať, zatiaľ čo žena musí bolesť cítiť viac, aby si uvedomila, že je v nebezpečenstve. Ukázalo sa tiež, že systém ovplyvňujúci stresovú analgéziu funguje u ženy v období plodnosti, avšak nefunguje v prípade, že jej je podávaný estrogén. Teda každý mesiac prežíva žena bolesť v závislosti na menštruačnom cykle," uvádza Fornasari.

Ďalšie rozdiely medzi oboma pohlaviami sa týkajú reakcie na lieky, Už sama skutočnosť, že ide o ženu, je považovaná za rizikový faktor pokiaľ ide o neznášanlivosť liekov. "Napríklad ženy majú menšie množstvo enzýmov užitočných pri metabolizme niektorých liekov, ako sú antidepresíva. Štúdie a dlhodobé skúsenosti ukázali, že niektoré molekuly sú pre ženu obzvlášť bezpečné. Jednou z nich je paracetamol, ktorý možno užívať aj v tehotenstve alebo po menopauze. Okrem toho je zaujímavé, že žena v produktívnom veku má tendenciu znižovať produkciu endogénnych kanabinoidov, látok pôsobiacich ako prírodné analgetikum, v určitých fázach ovulačného cyklu a tým sa zvyšuje jej citlivosť k bolesti. Paracetamol pozitívne pôsobí na endokanabinoidový systém, a preto možno predpokladať, že táto molekula žene pomáha tým, že prispieva k zvyšovaniu prahu tolerancie k pocitu bolesti," uvádza Fornasari.

Viac o téme: Bolesť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu