Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Atlas prekliatych miest: Toto sú najnebezpečnejšie a najhororovejšie zákutia planéty

Údolie kráľov Zobraziť galériu (2)
Údolie kráľov (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Francúzsky moreplavec a znalec geografie Olivier Le Carrer v knihe Atlas prekliatych miest zmapoval 40 lokalít s pohnutou a búrlivou históriou. V publikácii konštatuje, že Everest aj Mesiac už boli dobyté, ale napriek tomu na našom pozemskom svete zostáva veľa tajomných miest, ktoré sa naďalej môžeme snažiť prebádať a pochopiť.

V opustenom raketovom sile v Rusku našli obrovský poklad na FOTO

Atlas pozýva na návštevu najdesivejších a najnebezpečnejších miest planéty od zambijskej prírodnej rezervácie Kasanka, kam sa znášajú mračná netopierov, cez zlovestný les samovrahov v japonskej Aokigahare a diablov príbytok na Ocean Avenue č. 122 v Amityville až po temný maják utopených Eilean Mor stratený na Flannanských ostrovoch. Nechýbajú oblasti tragických udalostí ako napríklad Bermudský trojuholník či Skylla a Charybda.

Autor delí "prekliate miesta" na tri druhy podľa dôvodov ich vzniku. Pôvodnému významu slova "prekliaty" sú podľa neho najbližšie miesta, ktoré súvisia s mystikou ako trebárs Údolie kráľov v Egypte a záhadné úmrtia súvisiace s pokladom faraóna Tutanchamóna. Druhá skupina prekliatych miest je nebezpečná z prirodzených dôvodov, akými sú napríklad nehostinné podnebie, blízkosť horľavého vulkánu, kolónie nepriateľských tvorov alebo neobhospodarovateľná pôda. Okrem iného sem patrí dedina Oumaradi na juhovýchode Nigeru, ktorú pochoval piesok v kombinácii s prudkým vetrom.

V treťom prípade pojednáva o oblastiach, ktoré sa stali neobývateľnými následkom ľudskej činnosti. Medzi príčiny takého stavu Le Carrer radí znečisťovanie, kriminalitu, finančné otrasy alebo neriešiteľné pohraničné spory. "Výsledok je vždy ten istý: miestni majú zo života peklo. Navyše je tu len malá nádej na zmenu, pretože táto kategória - ostatne ako dve predchádzajúce - sa vyznačuje práve tým, že problémy sú dlhodobého rázu," uviedol Le Carrer.

Olivier Le Carrer
Zobraziť galériu (2)
Olivier Le Carrer  (Zdroj: YouTube/MitiTV)

Súhrn nevábnych miest naprieč všetkými kontinentmi a oceánmi dopĺňajú historické mapy, dobové ilustrácie a ich presné súradnice. Le Carrer je novinár a milovník plavby na plachetnici, ktorý už 30 rokov brázdi všetky vody sveta. Je autorom niekoľkých kníh o dejinách kartografie a moreplavectva.

Viac o téme: Olivier Le CarrerAtlas prekliatych mies
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu