Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Letušky počas letu nikdy nepijú horúce nápoje: Keď sa dozviete prečo, nebudete ani vy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Možno ste si všimli, a možno nie, že letušky počas letu nikdy nepijú horúce nápoje. Zrejme ste si mysleli, že to je preto, lebo sú práve v službe, alebo si možno svoju šálku kávy či čaju vypijú niekde vzadu počas prestávky. Omyl, ani jedno z toho! Skutočný dôvod je oveľa nechutnejší.

Pre portál Business Insider prehovorila jedna letuška, ktorá tvrdí, že palubný personál nikdy neuvidíte počas letu piť horúce nápoje. Dôvod radšej ani nechcite vedieť. Voda, ktorá sa používa na výrobu horúcich drinkov, či už čaju alebo kávy, totiž pochádza priamo z vodovodného kohútika a nie z fľaše. Štúdia z roku 2004, ktorej autorom je americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA), odhalila, že 12,6 percenta vzorkov vody odobratých na palube lietadiel obsahovali koliformné baktérie. Keď vám to nič nehovorí, tak vedzte, že práve tie sú hlavným indikátorom fekálneho znečistenia vody. 

Letušky počas letu nikdy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Prítomnosť koliformných látok či baktérie e.coli sú príznakmi, že vo vode sa môžu nachádzať aj iné patogény, ktoré by mohli ohroziť verejné zdravie," uvádza sa v správe. Odborníci, ktorí skúmali 158 lietadiel, navyše v dvoch z nich objavili aj e.coli, ktorá vyvoláva hnačku a silné bolesti brucha. 

Aerolinky odhalili tajné signály posádky: Niektoré sú poriadne divné

Podľa informácií Business Insider jedno z ôsmich lietadiel nespĺňa základné normy pre bezpečnosť vody, a práve preto mnohé letušky v čase, keď sú na palube, odmietajú piť čokoľvek, čo je pripravené z horúcej vody. EPA z tohto dôvodu v roku 2009 zmenila tieto štandardy a donútila aerolinky používať vodu podľa noriem, ktoré určila Správa potravín a liečiv. Okrem toho musia vodu podávanú na palube svojich strojov dezinfikovať a testovať minimálne raz za rok. Tieto nové regulácie ale doteraz nepriniesli želaný efekt. 

Letušky počas letu nikdy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak si myslíte, že na týchto informáciách aj tak nezáleží, pretože zovretie vody zabije všetku pliagu, ktorá sa v nej môže nachádzať, ste na omyle. "Zabije to niektoré mikroorganizmy, ale nie všetky," upozornila enviromentalistka Brenda Wilesová v televízii NBC 5. Takže keď nabudúce poletíte, namiesto kávy si radšej objednajte povedzme pomarančový džús. 

Viac o téme: LietadloBaktériaLetuškaHorúci drink
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu