Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Meteorológovia objasnili známu detskú hádanku: Prečo je nebo modré a oblaky sú biele

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Rodičia niekedy na zvedavé detské otázky ťažko hľadajú odpovede. Pomôcť by im mohli napríklad aj rady fyzikov a meteorológov. Ak si už celkom presne nepamätáte, ako je to s oblohou a jej modrou farbou, čítajte ďalej. Možno sa dozviete aj čosi navyše.

Obloha je modrá kvôli rozptylu slnečného svetla na molekulách vzduchu, vysvetlili meteorológovia na Facebooku SHMÚ: „Ide o tzv. Rayleighov rozptyl, ktorý prebieha vtedy, ak je vlnová dĺžka svetla (rádovo) väčšia ako rozmer častíc, na ktorých sa svetlo rozptyľuje. Ide o veľmi silnú závislosť, ktorej výsledkom sa modré svetlo rozptyľuje podstatne intenzívnejšie ako červené a máme tak modrú oblohu (v rámci viditeľného spektra má modré svetlo menšiu vlnovú dĺžku ako červené a sú na opačnej strane spektra).“

Odstrašujúce FOTO sily slnka! Greg brigádoval, aby si zarobil na dovolenku, osudová chyba​

Ak je ale vlnová dĺžka svetla menšia ako rozmer častíc, svetlo sa rozptyľuje rovnako bez ohľadu na vlnovú dĺžku (tzv. Miehov rozptyl). To spôsobuje bielu farbu oblakov - všetky ich ostatné farby sú podľa meteorológov len „hra tieňov“.

Nie je modrá ako modrá

Nie vždy je však obloha rovnako modrá – niekedy je farba svetlejšia, inokedy sýtejšia. Čím to je? „Ak sa v atmosfére vyskytujú aj iné častice, ktoré majú väčší rozmer, dochádza na nich k druhému typu rozptylu, ktorého výsledkom je biela farba svetla (tak, ako zo zdroja - Slnka),“ spresnil SHMÚ. Obloha potom nie je sýtomodrá ako vo vzduchu bez väčších prímesí, ale je omnoho jasnejšia, pretože každá častica, na ktorej dochádza k rozptylu svetla, sa akoby stáva zdrojom svetla.

„Takýto rozdiel sme pozorovali prostredníctvom našich kamier medzi utorňajším a včerajším ránom. Cez naše územie totiž prešiel v noci na stredu nevýrazný studený front, ktorý priniesol vlhší vzduch v hrubšej vrstve, okrem toho aj vzduch rozvíril, čím dostal do atmosféry viac aerosólu. Podobný efekt napr. pozorujeme aj vtedy, keď sa k nám dostane saharský prach,“ uviedli meteorológovia.

Viac o téme: PočasieModrá obloha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu