Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Personál požiadal ženu (81) v lietadle o "maličkosť": Chyba! Aerolinky budú za to platiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez, File)

JERUZALEM - Osemdesiatjedenročná Izraelčanka vyhrala proces, ktorý viedla proti leteckej spoločnosti El Al kvôli diskriminácii. Zamestnanci spoločnosti ju pri lete z USA do Izraela požiadali, aby si presadla, pretože o to požiadal pasažier vedľa nej. Bol to ultraortodoxný žid a odmietol sedieť vedľa cudzej ženy.

Žena (27) sa pri lete z Prahy poliala horúcim čajom: Ryanair jej musí zaplatiť 10 500 eur

Renee Rabinovicová prežila holokaust a na súd sa obrátila kvôli incidentu, ktorý sa stal v decembri 2015. Jej rodina v minulosti utiekla pred nacistami do USA. Rabinovicová bola vychovaná v ortodoxnej viere, teraz žije v Jeruzaleme, ale do USA jazdí za príbuznými.

Keď ju personál El Al požiadal, aby si presadla, nerobila kvôli tomu v lietadle problémy, ale neskôr o incidente premýšľala a oslovila pilota. Pretože je na kolieskovom kresle, v Tel Avive musela počkať, až všetci z lietadla vystúpili, a až potom mohli vyniesť ju. Keď sa objavil pilot, pýtala sa ho, prečo personál pasažierovi vyšiel v ústrety. Kapitán povedal, že ide o politiku El Al vyhovieť ortodoxným pasažierom, pretože tí často odmietajú sedieť tesne vedľa ženy, pokiaľ to nie je ich manželka.

Rabinovicová o tom hovorila neskôr sa zástupkyňou poradenskej skupiny Religious Action Centre, ktorá v jej mene El Al zažalovala. Spoločnosť El Al sa v procese obhajovala tým, že je proti diskriminácii pasažierov a že jej personál poskytuje služby všetkým bez rozdielu.

Súd Rabinovicovej priznal odškodné 6500 šekelov (cca 1640 eur), ale žena povedala, že o peniaze nešlo. Sudca leteckej spoločnosti zakázal vyhovovať nabudúce požiadavkám ortodoxných mužov, ktorí odmietnu sedieť vedľa cudzej ženy. "Som nadšená, pretože sudca problém pochopil," povedala. Religious Action Centre ako odškodné požadovalo 50.000 šekelov (cca 12 630 ur), ale Rabinovicová nie je sklamaná, že jej súd priznal oveľa menej. Ocenila, že El Al musí zmeniť politiku, a o to jej išlo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu