Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pilot pri pátraní po lietadle zbadal na oblohe divné taniere: Správa o UFO vyvolala senzáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: CIA, Thinstock)

WASHINGTON/PRAHA - Mimozemské civilizácie sú pozorované od nepamäti a v dávnej minulosti boli údajní mimozemšťania považovaní hlavne za bohov či ich poslov. Novodobá história pozorovania neidentifikovateľných lietajúcich objektov známych pod skratkou UFO (Unidentified Flying Objects) sa začala písať v 40. rokoch minulého storočia. Pred 70 rokmi, 24. júna 1947, zbadal americký pilot Kenneth Arnold nad kaskádovými pohorím deväť podivných letiacich objektov, ktoré opísal ako "tanieriky, ktoré hodíte cez vodnú hladinu". Ani Arnold vtedy netušil, že sa práve zrodil výraz lietajúci tanier.

Mysteriózny prípad v Rusku: Polícia pátrala v meste po obrovských mimozemšťanoch

Príbeh lietajúceho taniera sa začal pri pátraní po zmiznutom vojenskom nákladnom lietadle, za ktorého nájdenie bola vypísaná odmena 5000 dolárov. Skúsený tridsaťdvaročný pilot Arnold, ktorý bol v tom čase šéfom firmy predávajúcej hasiace prístroje a systémy, odštartoval v osudný deň z Chehalisu v štáte Washington. Bolo jasno a slnečno a v blízkosti hory Mount Rainier vo výške asi tri kilometre nad zemou Arnold uzrel deväť žiarivých objektov, ktoré smerovali obrovskou rýchlosťou, ktorú odhadol na minimálne 1700 kilometrov za hodinu, k vrchu Mount Adams. Pozorovanie trvalo približne tri a pol minúty.

Pilot pri pátraní po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikipedia/Chicago Sun/U.S. Army/roswellproof.com)

Arnoldov nákres podivných objektov pripomínal niečo medzi kosákom a bumerangom s akousi kabínkou uprostred a výraz 'tanier' Arnold použil hlavne pre opis spôsobu pohybu telies. Tlač sa však hneď chopila označenia "lietajúci tanier" a správa sa stala senzáciou. V nasledujúcich mesiacoch bol pozorovaný celý rad ďalších obdobných exemplárov a po Arnoldovom objave vyvolala najväčší rozruch správa leteckého personálu spoločnosti United Airlines, ktorý údajne videl 4. júla toho istého roku tiež deväť podivných predmetov v štáte Idaho. Najznámejším "stretnutím" s UFO z tej doby bolo údajné pristátie mimozemšťanov v Roswelli. Všetky tieto udalosti, ktoré sa udiali v rozmedzí niekoľkých dní, sa stali začiatkom kultu UFO.

Pilot pri pátraní po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikipedia/Chicago Sun/U.S. Army/roswellproof.com)

Začiatkom júla začala spravodajská služba vojenského letectva v spolupráci s FBI vyšetrovanie Arnoldovej správy a súčasne sa tiež začala zaoberať svedectvom zamestnancov United Airlines. Vo svojich záveroch občas úrady pripustili, že na úkazoch by mohlo byť niečo skutočné, nakoniec ale údajné lietajúce taniere označili za prelud. Ako reakcia na množiace sa hlásenia o UFO však štátne orgány postupne spustili niekoľko programov ich vyhodnocovania, z ktorých najznámejší a najrozsiahlejší bol Project Blue Book (Projekt Modrá kniha), ktorého prvý riaditeľ Edward J. Ruppelt použil v roku 1952 prvýkrát výraz Unidentified Flying Objects, teda UFO.

Pilot pri pátraní po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: wikipedia/Chicago Sun/U.S. Army/roswellproof.com)

Výskum zahrnul v rokoch 1952-1970 celkovo 12 618 prípadov výskytu domnelých UFO. Veliteľstvo leteckých síl zastavilo rozsiahlu operáciu s tým, že vyšetrovanie nepreukázalo prítomnosť techniky, ktorá by prevyšovala úroveň pozemských vedomostí. Hoci odborníci vysvetlili väčšinu prípadov klimatickými poruchami alebo prítomnosťou lietadiel, bolo asi sedem stoviek prípadov zaradených do kategórie neidentifikovateľného pozorovania. Internetová stránka www.ufoevidence.org takýchto prípadov eviduje 565, vrátane prípadov z dávnej minulosti.

Tiež úrady ďalších krajín sa problematikou UFO zaoberali. Napríklad prvý výskyt "lietajúceho taniera" na francúzskom území zaznamenali už v roku 1937. Francúzsko je tiež jedinou krajinou v Európe, ktorá udržuje na plný úväzok pracujúci štátny úrad pre výskum UFO. Jeden taký býval v Británii a ďalší v Dánsku, ale už pred rokmi ich zrušili kvôli rozpočtovým škrtom.

Pilot pri pátraní po
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Francúzsky tím priemerne dostáva dve správy o zahliadnutí UFO denne a o každom prípade sa vyplní 11-stranový dotazník. Jeho cieľom je na jednej strane zaznamenať čo najviac dostupných informácií, ale aj odradiť prípadných vtipkárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu