Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Očakáva sa objav storočia: Chcú objasniť jednu z najväčších leteckých záhad v histórii

Amelie Earhartová Zobraziť galériu (3)
Amelie Earhartová (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Skupina špeciálne vycvičených psov sa pokúsi nájsť na ostrove v blízkosti Fidži pozostatky slávnej americkej letkyne Amelie Earhartovej, ktorej lietadlo Lockheed Electra v roku 1937 záhadne zmizlo nad Tichým oceánom. Napísal to časopis National Geographic. S prvou ženou, ktorá preletela Atlantik, bol v stroji navigátor Fred Noonan.

Záhada smrti letkyne Amelie Earhartovej konečne vyriešená? Špionáž a život pod novou identitou

Dvojica spoločne vyrazila na pokus obletieť svet a nikto o nej viac nepočul. Mnohí veria, že Earhartovej jednoducho došlo palivo a so svojím strojom sa zrútila do vody uprostred Pacifiku neďaleko Howlandovho ostrova, kde mala tankovať. Koluje ale stále značné množstvo konšpiračných teórií vrátane tej, že letkyňu uniesli Japonci.

Očakáva sa objav storočia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Štyri border kólie, vycvičené na hľadanie ľudských pozostatkov, teraz budú vyslané na atol Nikumaroro, aby pomohli vyriešiť jednu z najväčších záhad leteckej histórie. Na tomto neobývanom mieste mohla podľa niektorých teórií Earhartová núdzovo pristáť.

"Žiadna technológia nie je taká dobrá ako psy," tvrdí archeológ Fred Hiebert z National Geographic Society, ktorá prieskum financuje. Psy majú podľa neho lepšie skóre pri nachádzaní ľudských pozostatkov než prístroje, vedia totiž vyňuchať kosti až v trojmetrovej hĺbke a neuniknú im ani kosti staré až 1500 rokov.

Očakáva sa objav storočia:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Library of Congress)

Skupina prieskumníkov so psami vyrazí na atol z Fidži už túto sobotu. "Pokiaľ budú psy úspešné, bude to objav storočia," povedal Hiebert.

Viac o téme: Amelie Earhartová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu