Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vieme, ako sa dá oklamať detektor lži: Stačí na to jediný TRIK

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Mnohí experti stále pochybujú o tom, či sa dá detektor lži považovať za hodnoverný dôkaz napríklad pri usvedčovaní osoby zo spáchania nejakého trestného činu. Nasledujúce informácie tieto obavy len potvrdia; vraj totiž existuje jeden trik, ktorým sa dá prístroj ľahko oklamať.

Detektori lži sú považované za pomerne presný spôsob, ako usvedčiť niekoho, že klamal. No stopercentne sa na neho spoľahnúť nedá, pretože už viackrát v minulosti sa stalo, že človeka vyhodnotili ako vinného, hoci to bolo v skutočnosti naopak. 

Vieme, ako sa dá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Tak či onak, pokiaľ sa nedajbože aj vy niekedy ocitnete v horúcom kresle, existuje vraj spôsob, ako detektor oklamať. Tvrdí to bývalý policajt z Oklahomy Doug Williams, ktorý s prístrojom pracoval od roku 1972. Stal sa certifikovaným expertom, no potom sa rozhodol prísť na to, ako sa dá detektor lži, ktorý meria a analyzuje príznaky stresu ako napríklad zvýšený krvný tlak, tep srdca či galvanickú odozvu kože (GSR). 

Vieme, ako sa dá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Po čase som o týchto testoch začal pochybovať. Vedel som, že dokážem kontrolovať svoje dýchanie, ale nevedel som ovládať svoju srdcovú činnosť ani krvný tlak. Došlo mi to až po tom, ako mi jeden kamarát povedal, že keď je v strese, tak mu vždy zviera r*ť," uviedol v rozhlasovej relácii This American Life. 

A presne to je ten recept - detektor podľa Williamsa oklamete tak, že zvierate svoj análny otvor. Vyskúšal to aj sám na sebe a naozaj to fungovalo. Keď zovrel zvierač a zaklamal, prístroj si to vôbec nevšimol, lebo nezaznamenal žiadne zmeny v krvnom tlaku ani pri iných telesných ukazovateľoch. Hoci je od Douga pekné, že sa so svojím poznaním podelil s celým svetom, pravdou je, že na to tvrdo doplatil. Bol totiž kvôli tomu stíhaný za obštrukciu spravodlivosti a za zdieľanie týchto informácií. 

Viac o téme: Detektor lži
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu