Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Od menštruácie po masturbáciu: Tento seriál rúca tabu, je jeden z nasledovanejších

Hlavná postava hrá lekárku Zobraziť galériu (3)
Hlavná postava hrá lekárku (Zdroj: YouTube)

DILLÍ - Indická telenovela, ktorá otriasa spoločenskými tabu - od domáceho násilia, cez útoky kyselinou až po menštruáciu a detské manželstvo - sa stala jedným z najsledovanejších seriálov na svete. K obrazovkám podľa producentov pravidelne láka 400 miliónov divákov.

Seriál s názvom Men kučch bhí kar saktí hun, teda Ja, žena, môžem dokázať čokoľvek, ktorého scenár polemizuje s hlboko zakorenenými patriarchálnymi vzorcami správania a diskrimináciou na základe pohlavia, rozpráva príbeh mladej lekárky, ktorá sa vzdá práce v meste, aby pracovala v rodnej dedine. Prostredníctvom hlavnej hrdinky Snéhy Máthurovej sa diváci stretávajú s bežnými, ale len zriedka zobrazovanými spoločenskými praktikami a s tabu, akými sú potraty kvôli nechcenému pohlaviu plodu alebo menštruácia. Všetky príbehy sa pritom inšpirujú skutočnými prípadmi z bežného života v silne konzervatívnej Indii. 

Od menštruácie po masturbáciu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

V jednej z epizód je sestra Snéhy vo vysokom štádiu tehotenstva donútená k potratu plodu ženského pohlavia, pričom na následky procedúry zomrie. V inej epizóde sa ďalšia sestra ústrednej postavy stane obeťou útoku kyselinou po tom, čo sa stala členkou zmiešaného futbalového tímu. 

Seriál sa v snahe pomôcť dospievajúcim lepšie porozumieť zmenám tela, ktoré prekonávajú, venuje aj sexualite. Snaží sa taktiež bojovať proti spoločenským predsudkom, napríklad že menštruácia je nečistá a masturbácia neprirodzená. Od predstavenia prvého dielu v roku 2014 už sa odvysielali už dve série telenovely s viac ako 170 epizódami. Podľa televízie, ktorá ju vyrába, každý diel sleduje takmer pol miliardy ľudí v päťdesiatich krajinách sveta.

Od menštruácie po masturbáciu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Autorka námetu, Puna Muttrédžaová, riaditeľka charitatívnej organizácie Population Foundation of India, hovorí, že takúto popularitu seriálu nečakala. Ešte väčším prekvapením je pre ňu ale vra to, koľko ľudí telenovela inšpirovala ku zmene svojho života. "Počula som toľko správ z dedín po celej Indii, ako sa po sledovaní programu zmenilo správanie ľudí. Niekde sa napríklad muži rozhodli, že prestanú biť svoje ženy, a niektoré dievčatá sa zas vďaka telenovele vzopreli názoru okolia a pôjdu na vysokú školu." 

Od menštruácie po masturbáciu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Prieskum vykonaný na vzorke viac ako 3200 obyvateľov indických miest pred a po odvysielaní prvej série ukázal, že sa muži aj ženy začali viac zaujímať o otázky diskriminácie pohlavia a plánovaného rodičovstva. Napríklad počet žien, ktoré považovali na za neprijateľné, aby ich muž bil pre podozrenie z nevery, stúpol o 31 percent. O 14 percent viac žien zas uviedlo, že nie je dôležité, aby rodili deti tak dlho, kým nebudú mať syna a o 29 percent viac mužov zas vyjadrilo presvedčenie, že príliš skoré uzavretie manželstva môže znamenať stratu životných príležitostí. Seriál, ktorý sčasti financovala Veľká Británia prostredníctvom rozvojovej pomoci, bol preložený do štrnástich svetových jazykov, vysiela ho aj 240 rádií a dostupný je aj na internete. 

Viac o téme: IndiaTelenovelaRúcanie tabu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu