Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Temné tiene a skľučujúci príbeh rodiny Kohlovcov: O smrti otca Helmuta sa dozvedel z rádia

Helmut Kohl pred rokmi úplne prerušil styky so svojou rodinou, vraj ho k tomu doviedla jeho druhá žena Maike Zobraziť galériu (6)
Helmut Kohl pred rokmi úplne prerušil styky so svojou rodinou, vraj ho k tomu doviedla jeho druhá žena Maike (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Walter Kohl sa o smrti svojho otca dozvedel z rádia. Niekoľko rokov nemal s mužom, ktorému po celom svete vzdávajú hold ako veľkému štátnikovi a veľkému Európanovi, žiadny kontakt. Pre Waltera nebol jeho otec Helmut hrdinom znovuzjednotenia Nemecka, nebol pre neho ani priekopníkom európskej integrácie, ale sklamaním. Bol pre neho tým, ktorý nikdy nebol doma, ktorý sa nestaral a nakoniec prerušil styky. V lete 2011 si s otcom volal naposledy, potom už ho nikdy nesmel navštíviť, opísala príbeh Kohlových agentúra DPA. Až teraz Walter Kohl znovu prekročil prah domu svojich rodičov. Až teraz, keď už jeho otec nie je medzi živými.

Keď 53-ročný Walter dorazil v piatok večer do Oggersheimu, pokojnej štvrti západonemeckého Ludwigshafenu, musel najprv s políciou dlhý čas diskutovať, než sa dostal do domu. Dvere domu Kohlovcov nakoniec otvoril bývalý šéfredaktor bulvárneho denníka Bild, Kai Diekmann. Keď Walter Kohl neskôr dom opustil, pôsobil rozpačitým dojmom. Záplave mikrofónov pred dverami sa nevyhýbal, verejnosti odryl detaily zvnútra rodiny. 

"Vidíte človeka, ktorý je práve veľmi smutný. Môj otec, ako je známe, prerušil všetok kontakt s mnohými ľuďmi vo svojom okolí," hovorí. To sa stalo jemu aj jeho mladšiemu bratovi Petrovi. Helmut Kohl vraj nechcel vidieť ani svoje vnúčatá. Deti vraj veľmi trpeli tým, že tu pre nich dedko nebol. 

Temné tiene a skľučujúci
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

O tom, ako trpel, keď bol dieťa, Walter hovoril už mnohokrát, okrem iného v knihe s názvom "Žiť či byť žiť" V knihe podrobne pitvá život v dome Kohlovcov, opisuje chlad a odstup. Opisuje otca ako niekoho, kto politike venoval všetko, a pre koho rodina bola len súčasťou politickej kulisy. Opisuje aj to, ako sa dozvedel o smrti svojej matky Hannelore. Telefonát a slová: "Walter, tvoja matka je mŕtva." Hlas na druhej strane však nepatril otcovi, ale jeho sekretárke. To bolo v roku 2001. Hannelore vtedy spáchala samovraždu. Zomrela na predávkovanie liekmi doma v Oggersheime, zatiaľ čo Helmut Kohl v Berlíne. Dlhé roky bola chorá, trpela fotodermatitídou (alergia na slnečné svetlo) a musela žiť v temnote. Za Helmuta bola vydatá 41 rokov. Aj ona napísala biografiu, v ktorej odhalila temné okamihy z mladosti aj neskoršieho života po boku kancelára. Opísala taktiež mnohé nezhody so svojím manželom. 

Helmut Kohl a jeho žena Hannelore
Zobraziť galériu (6)
Helmut Kohl a jeho žena Hannelore  (Zdroj: SITA/AP)

Sedem rokov po Hannelorine smrti sa Helmut oženil s Maike Richterovou. S národohospodárskou, ktorá pracovala ako autorka prejavov v úrade kancelára, sa Kohl zoznámil v 90. rokoch. Svoje áno si povedali v roku 2008 v kaplnke rehabilitačného centra. Helmut predtým spadol a poranil si hlavu. Odvtedy sedel na vozíku a hovoril len s veľkými ťažkosťami. 

S Maike počas prezentácie svojej knihy
Zobraziť galériu (6)
S Maike počas prezentácie svojej knihy  (Zdroj: SITA/AP)

So Jeanom Claudeom Junckerom v roku 2014
Zobraziť galériu (6)
So Jeanom Claudeom Junckerom v roku 2014  (Zdroj: SITA/AP)

Novej manželke veľa ľudí vyčítalo, že sa ku Kohlovi, staršiemu o 34 rokov, chcela vždy priblížiť, že ho systematicky izolovala od okolia, všetky nitky jeho života brala do vlastných rúk, a že sa postarala o to, aby prerušil kontakty so svojimi najbližším - vlastnými synmi a starými dôverníkmi, akým bol napríklad jeho vodič Eckahrd "Ecki" Seeber. O otcovej svadbe sa synovia dozvedeli z telegramu, detaily sa dočítali v denníku Bild. Walter Kohl dnes pracuje, ako sám uvádza, ako "rečník, autor, sprievodca a kouč".

Vdova po Kohlovi staršom, Maike
Zobraziť galériu (6)
Vdova po Kohlovi staršom, Maike  (Zdroj: SITA/AP)

O starých časoch nechce Walter v tejto chvíli, pred domom v Oggersheime v deň úmrtia svojho otca, príliš hovoriť. Chce vraj len vyjadriť svoj smútok z toho, že jeho otec zomrel, a že sa to všetko stalo takto. Potom prichádzajú trúchlivé slová rozčarovaného a rezignovaného muža. "Je škoda, keď človek nemôže niektoré veci vyriešiť v tomto živote. Skúšal som to, rôznymi spôsobmi, ale bez väčšieho šťastia. A teraz je to tak, ako to je," dodal smutne. 

Viac o téme: Helmut kohl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu