Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Michelle (20) dohnala priateľa k samovražde: Vráť sa dovnútra a dokonči to!

Michelle Carterová na súde Zobraziť galériu (4)
Michelle Carterová na súde (Zdroj: SITA/AP)

BOSTON - Súd v americkom štáte Massachussetts uznal vinnou zo zabitia z nedbanlivosti dievčinu, ktorá dohnala textovými správami a telefonátmi svojho priateľa k samovražde. Podľa agentúr ide o prvý prípad tohto druhu.

Teraz 20-ročná Michelle Carterová, ktorá v čase nešťastia mala 17 rokov, mala komplikovaný vzťah s o rok starším Conradom Royom, ktorý už za sebou mal jeden pokus o samovraždu. Sama brala lieky na depresiu. 

Svojmu priateľovi poslala sériu textových správ a urgovala ho aj telefonicky, aby si vzal život. Kľúčovou pre rozsudok bola podľa sudcu Lawrenca Moniza samotná situácia, ktorá vznikla tesne pred Royovou smrťou.

Michelle Carterová na súde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mladík, ktorý si pomocou hadice napúšťal do kabíny auta plyn z výfuku, v rovnakom čase s Michelle telefonoval a počas hovoru z vozidla vystúpil. Dievča ho ale prinútilo, aby sa do kabíny vrátil a trvalo na tom, aby v nej zostal, aj keď už sa mu začalo zle dýchať.

Podľa Moniza sa Carterová dopustila "bezohľadného správania" a dostala Roya do situácie, kedy bolo vysoko pravdepodobné, že mu vážne ublíži.

Judge Lawrence Moniz
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Verdikt odsúdili miestni ochrancovia ľudských práv, ktorí ho označili za prehnaný. Kritizovalo ho aj množstvo právnikov, podľa ktorých bolo správanie Carterovej síce morálne nehorázne, avšak právnu zodpovednosť za to, čo si Roy spôsobil, môže niesť len ťažko. Zhruba štyri desiatky štátov USA majú právny postih pre osoby povzbudzujúce iného k samovražde, nie ale Massachussetts.

Michelle Carterová na súde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Výšku trestu pre Carterovú, ktorá odmietla predstúpiť pred porotu a bola teda súdená len sudcom, by mal Moniz oznámiť v auguste. Sudca už upozornil, že prihliada na to, že bola v čase činu neplnoletá.

Viac o téme: SamovraždaBostonMichelle CarterováJudge Lawrence Moniz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu