Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci ľudstvu dávajú stále nádej: Prekvapivá správa o klíme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

NEW YORK - Svetový deň boja proti rozširovaniu púští a sucha, ktorý pripadá na 17. júna, predstavuje príležitosť, aby si ľudstvo uvedomilo, že šírenie púští nie je fatálnym javom a dá sa proti nemu účinne postupovať spoluprácou na všetkých úrovniach.

OSN definuje dezertifikáciu ako zhoršenie kvality vyprahnutej, polosuchej a polovlhkej pôdy. Dezertifikáciu zapríčiňuje v prvom rade činnosť človeka a klimatické zmeny. Chudoba obyvateľstva, politická nestabilita, nadmerný výrub lesov, nadmerné spásanie trávnatých plôch hospodárskymi zvieratami a nesprávne používanie zavlažovacieho systému môžu tiež spôsobovať zmenu kvality úrodnej pôdy.

Desivý objav: V púštnom prachu zaviatom do Európy našli nebezpečné potvorky zo Sahary

V súčasnosti je Dohovor OSN o boji proti rozširovaniu púští (UNCCD) jediným univerzálnym a na medzinárodnej úrovni uznávaným nástrojom, ktorý spravuje problematiku zhoršovania pôdy a jej postupnú premenu na púšť v oblastiach veľkého sucha. Vznik a šírenie púští nie je v dejinách ľudstva novým javom. Vedci najmä pomocou výskumov archeológov už konštatovali, že mnohé v súčasnosti púštne oblasti mohli byť v dávnej minulosti úrodnými pôdami.

Svet bojuje proti rozširovaniu púští

Na Konferencii OSN o vzniku púští (UNCOD) bol v roku 1977 schválený Akčný plán boja proti šíreniu púští (PACD). Napriek tejto iniciatíve i ďalším aktivitám Program OSN pre životné prostredie v roku 1991 konštatoval, že pôda v suchých, polosuchých a čiastočne zavlažených oblastiach sa zhoršila, aj keď sa objavilo niekoľko „sporadických úspešných výsledkov“.

Vedci ľudstvu dávajú stále
Zobraziť galériu (2)

Na Konferencii OSN o životnom prostredí a trvalo udržateľnom rozvoji v roku 1992 v Riu de Janeiro vyzvali účastníci Valného zhromaždenia (VZ) OSN, aby vytvorilo medzivládny rokovací výbor, ktorého úlohou bolo do júna 1994 vypracovať Dohovor o boji proti rozširovaniu púští v štátoch najviac postihnutých dlhodobým veľkým suchom a púštnou aktivitou - najmä v Afrike. 

VZ OSN v tom duchu schválilo v decembri 1992 rezolúciu, v roku 1994 vyhlásilo 17. jún za Svetový deň boja proti rozširovaniu púští a sucha. V súlade so stanovenými termínmi sa medzivládny výbor stretol na piatich zasadnutiach. Dohovor schválili 17. júna 1994 v Paríži. Do platnosti vstúpil 26. decembra 1996, 90 dní po tom, ako ho ratifikovalo 50 štátov. Slovensko Dohovor ratifikovalo 7. januára 2002. Stály sekretariát Dohovoru má od januára 1999 sídlo v nemeckom meste Bonn.

Viac o téme: PúšťSucho
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu