Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nová závislosť útočí hlavne na mladých: Žiadne drogy alebo alkohol za tým nehľadajte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: androidportal.sk)

BRATISLAVA - Za posledných 20 rokov sa objavila nová závislosť. A nejde o alkohol ani drogy. Aj keď sa na prvý pohľad nezdá, ako nebezpečná, následky môžu byť veľmi negatívne. Preto je si treba na túto novú závislosť dať dobrý pozor.

Táto nová závislosť na vás nezanechá dopady po fyzickej stránke ako napríklad fajčenie či pitie alkoholu. No ovplyvní vaše emócie, správanie a vzťahy. Reč je o závislosti na sociálnych médiách. V prípade Slovenska najmä Facebooku. Upozornil na ňu portál Quartz.

Zatiaľ čo staršia generácia má skôr problémy s alkoholom, drogami či cigaretami, mladú naopak trápia iné "problémy". Tzv. mileniáli, narodení medzi rokmi 1984 a 2005, si čoraz menej vedia predstaviť život bez sociálnych médií. Aj keď dnes ich už používa takmer každá veková generácia, najviac škody páchajú najmä na mladších ročníkoch.

Tá spočíva najmä v zmene správania. "Ich závislosť znamená trávenie oveľa viac času v online priestore. Tiež to znamená, že ich pozornosť sa redukuje v iných oblastiach, následne pocit bez sociálnych médií prináša pocit úzkosti," píše portál.

Z tohto dôvodu je dobré, aby sa mladí nad tým zamysleli a trávili viac času "off-line" či viac sa zhovárali s ľuďmi tvárou v tvár. Závislosť na sociálnych sieťach sa môže tiež prejaviť na depresii ši pocitu samoty.

Ďalším neblahým efektom je pocit narcizmu. To znamená, že mladí sa vnímajú cez filter svojej bubliny na Facebooku, ktorá ich utvrdzuje vo vlastnej výnimočnosti. Výsledky štúdií to potvrdzujú najmä oproti starším generáciám.

Nikto dnes už nepochybuje, že digitálna doba priniesla so sebou radikálne zmeny. "Sociálne médiá nahradili alkohol ako spôsob sociálnej interakcie s druhými ľuďmi. Tráviť čas online je príťažlivejší ako tráviť čas s priateľmi v pube," hodnotí Quartz situáciu.

Odborníci zatiaľ nehodnotia závislosť na sociálnych médiách ako mentálnu chorobu. Na záver však treba dodať, že je stále viac otázok, čo s tým treba robiť, ako odpovedí na tento čoraz viac pálčivejší problém.

Viac o téme: Alkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu