Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ušetrite desiatky eur: Základom domácej lekárničky je len týchto 5 vecí!

Lekárnička Advertoriál Zobraziť galériu (5)
Lekárnička (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Obväzy rôznych šírok, gáza, lieky na žalúdočné ťažkosti a množstvo ďalších prípravkov a pomôcok. Domáca lekárnička môže zaberať veľa miesta a stáť značnú sumu peňazí. A ešte k tomu neraz zistíme, že sme to všetko kupovali úplne zbytočne. Čo všetko naozaj využijete?

„Kedysi som mala doma preventívne všetko možné. Od obväzov a rôznych druhov náplastí až po lieky na alergiu, hoci ani nie som alergička. Každý rok som však musela časť z nich vyhodiť, lebo im uplynula lehota použiteľnosti. Napríklad taký obväz som nepotrebovala za 15 rokov ani raz. Tak som si povedala – stačí. Už dva roky mám doma len úplný základ a šetrím peniaze, životné prostredie aj miesto,“ hovorí čitateľka Eva (45). Namiesto police plnej liekov sa môžete aj vy obmedziť len na nevyhnutné minimum. Čo by vo vašej domácnosti či batožine malo mať vždy miesto?

Choroba
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

1. Lieky proti teplote a bolesti

Najčastejšie sa využívajú prípravky na báze paracetamolu (napríklad Panadol či Paralen) alebo ibuprofénu (Nurofen, Brufen či Ibalgin). Dostať ich vo forme tabletiek, čapíkov či sirupu. Pýtajte si balenie s čo najdlhšou exspiráciou. Pravdepodobnosť, že vás alebo niekoho iného v rodine počas roka či dvoch bude bolieť hlava alebo skosí chrípka, je pomerne vysoká. Nestane sa tak, že vyhodíte peniaze zbytočne a lieky zostanú nepoužité.

Zranenie
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2. Prípravok na drobné poranenia

Najčastejšie nás doma či na dovolenke potrápia rôzne malé poranenia – rezné rany, odreniny, popáleniny. Preto by ste mali mať poruke prostriedok, ktorý urýchli hojenie, pôsobí antimikrobiálne a zároveň je aj prevenciou vzniku nepekných jaziev. Mal by obsahovať vhodné látky, ako sú kyselina hyalurónová či koloidné striebro. Obsahuje ich napríklad Bionect Silverspray, ktorý spĺňa atribúty mokrého hojenia. Využiť ho môžete aj pri preležaninách či na pooperačné jazvy. 

3. Teplomer

Zvýšená teplota je signálom, že sa vo vašom organizme niečo deje a zrejme bojuje s vírusovým alebo bakteriálnym ochorením. Samotná jej výška vám pritom veľa napovie. Aby ste ju zistili, nesmie vám, prirodzene, chýbať teplomer. Poraďte sa v lekárni a stavte na overenú kvalitu. Vybrať si môžete digitálny, infračervený alebo aj klasický typ, ktorý má však miesto ortuti bezpečné náplne, ako napríklad zmes gália, india a zinku. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek model, doma ho hneď riadne vyskúšajte a ubezpečte sa, že vám počas choroby poslúži. Určite si odložte účet, aby ste ho v prípade potreby mohli ísť reklamovať. Nezabudnite, že infračervené teplomery sú na baterky a tie treba pravidelne kontrolovať.

Teplomer a lieky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

4. Leukoplast

Ide o maličkosť, ktorá vám však môže naozaj chýbať. Pri ranách spôsobených nožom, odreninách a ďalších malých nehodách je na nezaplatenie. V obchode dostanete balenia s rôznymi nastrihanými veľkosťami, ktoré sú zväčša jednotlivo balené. Sú vhodné najmä do kabelky či na výlety do ruksaku, keďže si zachovávajú čistotu. Kúpiť si však môžete aj väčšie kusy leukoplastu, z ktorých si odstrihnete presne toľko, koľko potrebujete. Tie sú zas často praktickejšie na domáce použitie.

5. Lieky šité na mieru

V lekárničke by mali mať, samozrejme, miesto aj prípravky, ktoré vám predpisuje lekár. Dbajte na to, aby ste mali vždy určitú zásobu a nestalo sa vám, že si musíte ísť po recept, keď nemáte čas alebo vás práve trápi chrípka. Ak sa u vás opakujú konkrétne ťažkosti, majte na ne poruke vhodný prípravok. Najčastejšie ide o lieky proti alergii, na tráviace ťažkosti či kvapky do nosa alebo očí. Sami najlepšie viete, čo sa u vás v domácnosti zrejme nestratí.  

Tento článok sme pripravili v spolupráci s Glynn Brothers Chemicals Slovakia
Viac o téme: LekárničkaBionect
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu