Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Teroristický útok v Orlande: 49 obetí a najhoršia streľba v histórii USA

Streľba na gay klub v Orlande Zobraziť galériu (7)
Streľba na gay klub v Orlande (Zdroj: SITA/AP)

ORLANDO/PRAHA - Teroristický útok na gay klub v Orlande, 12. júna 2016, je najhorším prípadom streľby v histórii USA. Spáchal ho americký radikál Omar Mateen (29). Udalosť je tiež najhorším teroristickým útokom v USA od atentátov z 11. septembra 2001. Okrem obetí na životoch si streľba vyžiadala takmer šesť desiatok zranených.

Zverejnili VIDEO zneškodnenia teroristov v Londýne: Komando ich rozstrieľalo ako rešeto!

Policajná hliadka sa Mateenovi postavila krátko po nahlásení streľby v nočnom klube Pulse. Po zhruba 50 minútach sa vyjednávačom podarilo so strelcom spojiť. Hovor trval asi deväť minút. Po niekoľkých minútach sa uskutočnil ďalší telefonát, tentoraz 16-minutový, a čoskoro na to ešte tretí, trojminútový. Ďalšie pokusy o kontakt už úspešné neboli.

Omar Mateen
Zobraziť galériu (7)
Omar Mateen  (Zdroj: SITA/AP)

Po dvoch a pol hodinách od útoku polícia demontovala klimatizačnú jednotku zo steny klubu. Uvoľneným otvorom, ktorý ústil do šatní, utieklo niekoľko návštevníkov. Tí policajtom oznámili, že útočník chce počas štvrť hodiny obliecť samovražedné vesty rukojemníkom. O ďalšiu pol hodinu začala zásahová jednotka pomocou výbušnín a obrneného vozidla prebúravať do steny klubu otvory. Po štvrť hodine, o 05:15 miestneho času (11:15 SELČ), polícia ohlásila, že Mateena pri prestrelke zabila.

Teroristický útok v Orlande:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Útočník bol podľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) americkým občanom narodeným v New Yorku. Jeho rodičia ale pochádzali z Afganistanu. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že Mateen nebol riadený žiadnou zahraničnou teroristickou skupinou, ale zradikalizoval sa v USA. Zamestnanec bezpečnostnej služby si zbrane zaobstaral legálne. FBI už v rokoch 2013 a 2014 Mateena vyšetrovala kvôli údajným teroristickým väzbám. Nič podozrivé ale neodhalila.

Teroristický útok v Orlande:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Teroristický útok v Orlande:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Páchateľ sa prihlásil k Islamskému štátu, v telefonátoch s vyjednávačmi sa označil za islamského vojaka, vyzval na zastavenie amerických náletov v Sýrii a v Iraku. Útočníkov otec ale radikálny islam ako motív odmietol. Jeden z Mateenových známych, ktorý ho poznal ako častého návštevníka gay klubu, sa prikláňa k tomu, že sa nedokázal vyrovnať so svojou sexuálnou orientáciou.

Po streľbe v Orlande sa začalo v USA opäť debatovať o spôsoboch, ako obmedziť predaj strelných zbraní. Kritici voľného prístupu k zbraniam tvrdia, že kúpiť pištoľ alebo pušku je ľahšie ako si zaobstarať napríklad šteňa. Naopak republikáni, podporovaní vplyvnou Národnou asociáciou držiteľov zbraní (NRA), rázne zmeny odmietajú a trvajú na zachovaní ústavného práva, ktoré zaručuje občanom držať a nosiť zbrane.

Teroristický útok v Orlande:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Americký Senát vlani v júni zamietol návrh zákona, podľa ktorého by ľudia na vládnom zozname osôb podozrivých z terorizmu nemohli kupovať zbrane. Podporu senátorov vtedy nezískali ani ďalšie tri návrhy na sprísnenie predaja zbraní. Administratíva vtedajšieho šéfa Bieleho domu Baracka Obamu obvinila senátorov zo zbabelosti.

Súčasný prezident Donald Trump, vlani ešte ako republikánsky kandidát, sa v reakcii na udalosti v Orlande okrem iného vyjadril, že USA by mali v boji proti trestným činom páchaným v mene islamu viac zohľadňovať etnický pôvod podozrivých. Trump je dlhodobo zástancom práva držať zbraň. O svojej podpore ubezpečil zbraňovú lobby NRA na jej tohtoročnej výročnej konferencii.

Teroristický útok v Orlande:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tento rok v marci federálny súd rozhodol o tom, že vdova po strelcovi, tridsaťjedenročná Noor Salmanová, môže byť prepustená z väzby. Súd zistil, že žena nepredstavuje nebezpečenstvo pre verejnosť. Salmanovú formálne obvinili z napomáhania terorizmu a marenia spravodlivosti.

Mešita, do ktorej Mateen chodil, sa vlani v septembri stala cieľom podpaľačského útoku. Podľa záberov z bezpečnostnej kamery zastavil pri budove muž na motorke, založil požiar a odišiel. V mešite v tom čase nikto nebol. Moslimská komunita v Orlande sa od činu Mateena dištancovala.

Mesto Orlando vlani na jeseň oznámilo, že na mieste gay klubu chce vybudovať pamätník obetiam tragédie.

Viac o téme: StreľbaOrlando
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu