Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci potvrdili prastaré ľudské obavy: Pohľad do očí odhalí aj to, čo nechcete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CAMBRIDGE - Ľudia zvyknú očiam pripisovať magickú silu. Podľa niektorých dokážu zvádzať, čarovať, ale aj čítať myšlienky. Kto sa druhému bojí pozrieť do očí, zvyčajne má niečo za lubom, hovorievajú psychológovia a genetici im začínajú dávať za pravdu.

Podľa vedcov je tzv. čítanie myšlienok a emócií z očí možné. Rozhodujú o tom gény, hovorí štúdia Cambridgeskej univerzity zverejnená v magazíne Molecular Psychiatry. Už pred dvadsiatimi rokmi vytvoril tím vedcov tzv. test kognitívnej empatie určený na čítanie myšlienok a pocitov z očí druhého. Do testu výskumníci zapojili 89-tisíc ľudí z rôznych častí sveta a ukázalo sa, že niektorí majú skutočne dar vnímať to, čo si druhý myslí. Neprekvapuje, že ním oplývajú najmä ženy.

Vedci potvrdili prastaré ľudské
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Lekár, ktorý hľadá dlhovekosť: Supergény má len malé percento Slovákov

Vedci sa domnievajú, že za schopnosťou „čítať z očí“ stoja u žien genetické varianty na chromozóme 3, u mužov však zrejme schopnosť ovplyvňujú iné gény. Zo zistení výskumníkov vyplýva, že empatia je aj genetickou danosťou a nie každý musí byť touto schopnosťou obdarený rovnako. O sile génov však podstatnou mierou rozhoduje aj výchova a životné skúsenosti, doplnili.

Viac o téme: OčiGenetikaČítanie myšlienok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu