Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Archeológovia našli podivnú štvorcovú masku: Môže zmeniť to, čo si doposiaľ mysleli

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: cambridge.org)

CAMBRIDGE - Obdĺžniková medená maska ​​nájdená v Argentíne je jedným z najstarších kovových predmetov z Južnej Ameriky vyrobených ľuďmi. Archeológovia tvrdia, že tento objav je v rozpore s myšlienkou, že juhoamerické umenie obrábania kovu pochádza z Peru. Maska, ležiaca v hrobe s dospelými a deťmi, má dierky pre oči, v oblasti nosa a úst. Malé otvory po stranách by mohli slúžiť na pripevnenie masky na tvár pomocou nite.

Archeológovia konečne objavili TO, o čom len roky tušili: FOTO úžasného nálezu v Egypte

Maska, stará približne 3000 rokov, bola objavená v južných Andách v Argentíne na archeologickom mieste Bordo Marcial. Metalurgia v predkolumbovskej Amerike sa prvýkrát rozvinula v Andách a Peru sa už dlho považuje za východiskový bod pôvodu - ale nedávny objav medenej masky v severozápadnej Argentíne túto teóriu mení.

Maska bola pochovaná v hrobe spolu s minimálne 14 ľuďmi. Má dĺžku približne 18 centimetrov, šírku 15 centimetrov a hrúbku 1 milimeter. Je perforovaná v blízkosti ľavého oka a pokrytá vrstvou korózie z prirodzeného zvetrávania. Kvôli zachovaniu a ďalšiemu zabráneniu poškodenia vedci túto vrstvu korózie podľa miestnych médií neodstránili.

FOTO Archeológovia našli podivnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cambridge.org)

Medená ruda bola nájdená vo vzdialenosti 70 kilometrov od miesta, čo naznačuje, že masku vyrobili lokálne. Výskumníci z univerzity v Bueno Aires hovoria, že kovoobrábanie v Argentíne sa objavilo v rovnakom čase ako v Peru.

Tam sa našli 4000-ročné zlaté predmety aj 1000-ročné bronzové predmety. Odborníci si však neboli istí, či vznikli priamo tam, alebo boli prinesené.

FOTO Archeológovia našli podivnú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cambridge.org)

"Dôkaz o tavení a žíhaní medi radí severozápadné argentínske údolia a severné Čile k prvým centrám pri výrobe medi," uviedli vedci. "Tieto údaje sú nevyhnutné pre pochopenie vzniku andskej metalurgie," napísali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu