Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pamätáte si na tohto legendárneho Slováka? Program, ktorý moderoval, už dnes nenájdete

Ivan Krajíček a jeho legendárne Repete Zobraziť galériu (2)
Ivan Krajíček a jeho legendárne Repete (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Na Ivana Krajíčka si pamätajú najmä staršie ročníky. Bol to všestranný umelec,od ktorého úmrtia uplynulo 5. júna presne dvadsať rokov. Tento rodený Žilinčan Slovákom azda najviac utkvel v pamäti ako moderátor jedného z najpopulárnejších programov 90. rokov, Repete.

Krajíček sa narodil 24. mája 1940 v Žiline. Po absolvovaní vysokoškolského štúdia na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave pôsobil v rokoch 1964-1975 v bratislavskom Divadle Nová scéna, najskôr v činohre, neskôr ako sólista spevohry. Od roku 1975 bol v slobodnom povolaní.

Pamätáte si na tohto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Diváci mohli Ivana obdivovať v operetných a muzikálových úlohách ako reportéra Filipa Plafóna z diela Modrá ruža, Floriša Stacha z Hrnčiarskeho bálu či Riffa z West Side Story. Za postavu Kornelia v muzikáli Hello Dolly! dostal cenu za herecký výkon na festivale v Karlových Varoch.

Smutné, zabudnutý klenot filmu! Slovenská legenda zahynula po autonehode, mladí ho už nepoznajú

Spolu s hercom Oldom Hlaváčkom vytvorili úspešnú komediálnu dvojicu. Ich kabaretné programy najskôr bavili poslucháčov rozhlasu, ktorí si ich pamätajú najmä ako dvojicu gazdov z Hostinca pod gaštanom. Neskôr spolu prešli do televízie, kde sa bez nich nezaobišiel takmer žiadny galavečer či Silvester. Úspech žali aj s televíznou reláciou Vtipnejší vyhráva.

Ivan Krajíček sa uplatnil vo viacerých programoch pre deti, v dabingu, či v súťažno-zábavných programoch. Jeho schopnosti využívali aj v rozhlasových hrách. V posledných rokoch svojho života bol známy najmä ako scenárista, režisér a konferencier populárneho televízneho hudobného programu Repete. V tejto súťaži aj sám spieval. Zomrel vo veku 57 rokov po ťažkej chorobe 5. júna 1997 v Bratislave.

Viac o téme: Ivan krajíčekRepete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu