Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Užívatelia WhatsApp, dávajte si pozor: Podvodné správy vás chcú obrať o peniaze

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Užívatelia mobilnej aplikácie WhatsApp by sa mali mať na pozore. Koluje ňou totiž správa, ktorá chce od vás podvodne vylákať peniaze. Treba byť obozretný a nereagovať na žiadne správy, ktoré od vás chcú či už platenie členského, alebo ich preposielanie iným ľuďom.

Populárnou aplikáciou WhatsApp sa šíri podvod, ktorý sa snaží od jej užívateľov vylákať peniaze. Viacerí uviedli, že im prišla správa, ktorá sa tvári ako od WhatsApp, a oznamuje im, že vypršalo predplatné. Užívateľa potom vyzve, aby klikol na link a zaplatil poplatok na doživotné predplatné služby. 

Užívatelia WhatsApp, dávajte si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Momentálne je služba WhatsApp zadarmo, čiže je zrejmé, že ide o nekalú praktiku, prostredníctvom ktorej sa chce niekto obohatiť. Takýto podvod, kedy sa od užívateľov snažia vylákať nejaké peniaze, sa na WhatsApp nešíri prvýkrát. Koncom minulého roka napríklad mnohí užívatelia dostali správu, v ktorej stálo, že "od 1. januára 2017 sa služba spoplatňuje." Hoax sa zameriaval na neaktívnych užívateľov a tvrdil, že keď správu pošlú ďalším desiatim ľuďom zo svojich kontaktov, tak logo WhatsAppu na ich mobile, ktoré je normálne zelenej farby, zmodrie. 

Užívatelia WhatsApp, dávajte si
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Predstavitelia tejto služby majú na podobné podvody jasný názor. "V prípade, že dostanete takéto správy, treba blokovať ich odosielateľa a správu vymazať." Zároveň radí, ako rozoznať hoax, resp. podvodnú správu od tých ostatných: 

- odosielateľ sa tvári ako samotný WhatsApp

- v správe vás žiadajú, aby ste ju poslali ďalej

- v správe sa píše, že ak ju pošlete ďalej, vyhnete sa tak trestu, napríklad v podobe pozastavenia účtu

- správa vám sľubuje nejakú odmenu od WhatsApp alebo inej osoby

Viac o téme: PodvodWhatsapp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu