Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Úžasný objav medzinárodného tímu: Vo vodách Austrálie našli rybu bez tváre, vyzerá bizarne

(Zdroj: Twitter)

ADELAIDE - Medzinárodný vedecký tím našiel v prvých dvoch týždňoch svojej plavby východne od Austrálie niekoľko bizarných organizmov, vrátane "ryby bez tváre", ktorú viac ako 100 rokov nikto nevidel. Tím pozostávajúci zo 40 vedcov sa 16. mája vydal na plavbu z Tasmánie smerom do Brisbane, aby cestou odhalil "tajomné" živočíšne druhy žijúce na morskom dne.

 "Rybu bez tváre" vedci našli asi 4000 metrov pod hladinou, oznámila dnes výskumníčka Diane Brayová. V telefonickom rozhovore pre agentúru DPA spresnila, že "tento živočích vyzerá bizarne: podobá sa na chobotnicu, na dotyk je ako medúza. Je hnedo zafarbený. Nemá viditeľné oči ani nos a ústny otvor je na spodnej časti tela".

Brayová uviedla, že tohto 40 centimetrov dlhého živočícha zaznamenali vo vodách pri austrálskom pobreží prvýkrát od roku 1873, keď ju v koralovom mori pri brehoch Papuy-Novej Guiney objavili britskí výskumníci.

Je to len jeden z mnohých obyvateľov morského dna, ktorých objavila táto expedícia, poznamenala DPA. Medzi nájdenými exemplármi sú aj ostnaté červené kraby, svietiace morské hviezdice, morské "blchy" a veľké slepé pavúky.

Viac o téme: AustráliaRyba bez tváre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu