Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pyramídy v Peru odhalili nečakané tajomstvo: Moderní ľudia tam žili už pred 15-tisíc rokmi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LIMA - História ľudského druhu a jeho raných krokov je stále zahalená tajomstvom. Archeológom sa teraz podarilo nájsť stopy po prvých moderných ľuďoch žijúcich v Južnej Amerike. Ukrývali ich tajomné hlinené pyramídy v Peru.

Výskumníkom sa podarilo nájsť množstvo artefaktov, ktoré dokumentujú, že moderní ľudia žili na pobreží Peru už pred 15-tisíc rokmi. Prekvapujúci objav na archeológov čakal pod jednou z najväčších a najstarších pyramíd v Južnej Amerike – pod Huaca Prieta na severe Peru.

Kedysi pýcha Južnej Ameriky, dnes hotové smetisko: Aktuálne FOTO jazera Titicaca trhá srdce

Pod mohutnou štruktúrou z hliny sa v hĺbke približne 31 metrov ukrývali dôkazy o prítomnosti prvých raných moderných ľuďoch. Na mieste našli výskumníci jednoduché kamenné nástroje, zvieracie kosti a zvyšky ohnísk. Znamená to, že ľudia zrejme oblasťou len neprechádzali, ale usadili sa tu. Potravu im mohol poskytovať oceán a lokálne rastlinstvo. Ľudia sa tu mohli živiť napríklad morskými živočíchmi, ale aj avokádom alebo čili papričkami.

Znaky vyspelejšej spoločnosti

Archeológovia tiež v nálezisku objavili akési háčiky, o ktorých si myslia, že boli použité na rybolov. Pravdepodobne si tu prví obyvatelia stavali aj plavidlá, ktoré im umožňovali pohyb po vode. Magické miesto odhalilo i fragmenty textílií či zložitejších pletených košov z rozličných rastlín. Niektoré boli dokonca vyrobené z prútia, ktoré sa dodnes používa v košikárstve.

Pyramídy v Peru odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nálezy podľa odborníkov naznačujú, že lokalita bola určitých druhom sídliska, v ktorom prebiehala štandardizovaná a organizovaná výroba. Je dokonca možné, že v tomto ranom spoločenstve existovala aj sociálna hierarchia. Z pohľadu vedcov ide o jedno z najskorších ľudských osídlení Južnej Ameriky, ako aj foriem organizovaného sociálneho útvaru. Otázne tiež je, akou cestou sa moderní ľudia do Peru dostali. Nové zistenia vedci publikovali v odbornom magazíne Science Advances.

Viac o téme: HistóriaPyramídyArcheologické náleziskoPeru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu