Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Boom v USA: Žena prišla s tvrdením o zákernej droge, ktoré sa nebude odborníkom páčiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - Spisovateľka Ayelet Waldmanová vyskúšala rôznu liečbu proti depresii, ale všetko bolo márne. Nakoniec našla východisko v ampulke zriedeného LSD, podobne ako ďalší stúpenci mikrodávkovania tejto drogy, ktoré sa v Spojených štátoch stalo módnou záležitosťou. "Začínala som premýšľať o samovražde," hovorí päťdesiatdvaročná bývalá právnička z kalifornského San Francisca. Usúdila, že nemá čo stratiť, a kvapla si dve maličké kvapôčky tohto psychedelického produktu na jazyk.

Tajomná minulosť Obamu! Nepredstaviteľné odhalenia, ktoré totálne zničia jeho povesť slušáka

"Keď jedinou voľbou bola smrť alebo zúfalstvo blízkej smrti, nebol dôvod, aby som nevyskúšala niečo iné," ospravedlňuje sa. Jej pochmúrna nálada čoskoro ustúpila.

Pozitívne účinky na psychiku a výkon

Waldmanová tak začala s mikrodávkovaním, nelegálnou praxou, ktorá spočíva v tom, že sa užíva veľmi obmedzená dávka psychedelickej drogy, často LSD alebo halucinogénnych húb. Cieľom nie je upadnúť do extázy, ale stimulovať výkonnosť v práci a kreativitu, alebo ako u Waldmanovej liečiť psychické ťažkosti.

"Od prvého dňa som sa cítila lepšie. Depresia bola preč, bolo to úžasné," uisťuje. Súdi, že za zlepšením vzťahov s okolím a pracovným výkonom stojí užívanie LSD. Denne berie okolo desať mikrogramov LSD, teda desatinu toho, čo je potrebné k oveľa výraznejším zmenám vedomia.

Toto dávkovanie podľa Waldmanovej zmenilo jej štýl písania. "Môj duch smeruje rýchlo vpred, ale nie zmätene, ale so skutočne príjemným sústredením," citovala ju agentúra AFP.

Rozprávkový príbeh: Narkoman porazil závislosť a vytvoril úspešný biznis, teraz je milionár

Mikrodávkovanie je rozšírené najmä medzi mladým profesionálmi z kalifornského Silicon Valley, ktorí chcú urýchliť svoju kariéru. Za rastúcu popularitu vďačí vysielaniu rozhlasu a poslednej knihe Ayelet Waldmanovej, v ktorej autorka opisuje, ako jej mikrodávkovaná droga pomohla zbaviť sa manickej depresie.

Schopnosť robiť všetko zaujímavejším

LSD je syntetická droga, ktorá sa rozšírila v 60. rokoch. Vo veľkých dávkach môže vyvolávať halucinácie a na dlhý čas značne zmeniť vnímanie a kognitívne funkcie.

Dvadsaťdeväťročný Carl pracuje pre jedny noviny vo Washingtone. Priznáva, že si vlani v zamestnaní vzal asi šesťkrát mikrodávku LSD, ktorá mu pomohla udržať sústredenie. "Máte viac energie, ste úplne pri vedomí a ste možno vnímavejší k okoliu," hovorí.

Dvadsaťpäťročný Oliver popisuje veľmi ľahkú eufóriu a lepšie sústredenie. "Myslím, že LSD má schopnosť urobiť všetko zaujímavejším a konzistentnejším," hovorí a dodáva, že mal väčšiu chuť do práce.

Bombastická kniha odhaľuje Hitlerove slabiny: Bol to supernarkoman závislý na množstve drog

Nebezpečenstvo a neprebádané úskalia

Z dlhodobého hľadiska nie sú prípadné riziká užívania LSD známe, tvrdí Matthew Johnson z Univerzity Johnsa Hopkinsa. Mikrodávkovanie nebolo doteraz preskúmané, a to z právnych a finančných dôvodov, vysvetľuje.

Od roku 1970 bolo LSD v Spojených štátoch zahrnuté do rovnakej kategórie zakázaných halucinogénnych produktov ako heroín, psilocybín (obsiahnutý v rôznych druhoch húb) a meskalín, ktorý sa vyskytuje napríklad v kaktusoch. Tým sa zastavilo štúdium psychedelických látok ako prípadných liekov.

Nebezpečenstvo mikrodávkovania spočíva v tom, že človek požije pančovanú drogu alebo si vezme zlú dávku, hovorí Johnson. Avšak je prínosné, že mikrodávky majú účinky na zlepšenie kognitívnych funkcií a pôsobia proti depresiám, dodáva. Jeho vlastné štúdie týkajúce sa používania halucinogénov u osôb s rakovinou s cieľom odstrániť úzkosť a depresiu, alebo u fajčiarov, ktorí chcú prestať s fajčením, priniesli povzbudivé výsledky.

Waldmanová prestala mikrodávky LSD užívať a chce s nimi začať až vtedy, keď bude jeho užívanie legálne. "Ak nezačnem znova myslieť na samovraždu. Keď budem stáť pred voľbou zomrieť, alebo sa dopustiť prečinu, zvolím tú druhú možnosť," hovorí.

Viac o téme: LSD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu