Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci sú zhrození: Antarktída mení svoju tvár, možno celá zozelenie

Antarktída je čoraz zelenšia Zobraziť galériu (2)
Antarktída je čoraz zelenšia (Zdroj: profimedia.sk)

EXETER - Ak ešte niekto doteraz pochyboval o existencii globálneho otepľovania, toto ho musí presvedčiť. Na Antarktíde sa totiž v posledných desaťročiach čoraz viac rozmáha rastlinný život. Ako inak, môže za to ľudská činnosť.

Na najstudenšom kontinente možno rastlinný porast vidieť len zriedka. Je to pochopiteľné, pretože je takmer celý pokrytý ľadom a snehom. Vedci, ktorí študovali tamojší mach, však zistili, že za ostatných päťdesiat rokov sa biologická aktivita na Antarktíde rapídne zvýšila. 

Vedci sú zhrození: Antarktída
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Experti z Univerzity v Exeteri skúmali zelený porast pokrývajúci územie s rozlohou približne 600 kilometrov a z výsledkov ich analýzy vyplýva, že na Antarktickom polostrove sa odohrali významné biologické zmeny. "Neustále zvyšovanie teploty na Antarktíde za ostatné polstoročie malo dramatický dopad na mach rastúci v tomto regióne. Ak to bude pokračovať a ak sa aj naďalej budú topiť ľadovce tak, ako doteraz, Antarktída v budúcnosti ozelenie celá," povedal doktor Matt Amesbury. 

Vedci vyriešili záhadu krvavých vodopádov v Antarktíde: Milión rokov staré prekvapenie

Okrem topenia ľadovcov sú známkou globálneho otepľovania v tejto časti sveta aj čoraz častejšie zrážky a zvyšujúca sa sila vetra. Výskum naznačuje, že v rastlinách a pôde príde k zmenám už pri sebemenšom pokračujúcom otepľovaní, píše sa v článku magazínu Current Biology. 

Vedci sú zhrození: Antarktída
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rastlinný život momentálne existuje na 0,3 percente plochy kontinentu, toto číslo však už v blízkej budúcnosti rýchlo porastie. Vedci teraz plánujú zo vzoriek machu zistiť, do akej miery zmena klímy ovplyvnila ekosystém ešte predtým, než sa pôsobením ľudskej činnosti začalo globálne otepľovanie. 

Viac o téme: AntarktídaGlobálne otepľovanieTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu