Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Existujú tri kategórie ľudí, ktorí si robia selfie: Patríte do jednej z nich?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

RÍM - "Páči sa mi robiť si selfíčka, ale nerád si prezerám tie, ktoré robia ostatní." Sú všetci, ktorí si robia selfie, narcisti? Podľa jedného výskumu existujú tri kategórie osôb, ktoré zdieľajú vlastné fotografie na sociálnych sieťach: komunikátori, autobiografovia a propagátori vlastnej osoby. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Štúdia Univerzity Brighama Younga v Spojených štátoch ukazuje, že nie všetci musia trpieť narcizmom. Vedci uskutočnili prieskum medzi skupinou osôb milujúcich sociálne médiá. Tie potom rozdelili na tri skupiny: 

KOMUNIKÁTORI

Podľa autorov štúdie tieto osoby majú reálny záujem o konverzáciu v obojstrannom smere a robia selfie predovšetkým preto, by do diskusie zapojili priateľov, príbuzných a priaznivcov. Ao príklad vedci uviedli selfie ktorú na Instagrame vlani v novembri publikovala herečka Anne Hathaway pri príležitosti amerických volieb. Napísala "Hlasovala som". To vyvolalo živú diskusiu o občianskej povinnosti ísť k volebným urnám. 

Existujú tri kategórie ľudí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram)

AUTOBIOGRAFOVIA

Autobiografovia sú naopak tí, ktorí používajú selfie na to, aby zaznamenali najvýznamnejšie momenty svojho života. Želajú si, aby ostatní ich fotografie videli, ale majú väčší záujem na zachovaní týchto okamihov než na reakciách a diskusii s užívateľmi internetu. Napríklad kozmonaut Scott Kelley, ktorý zverejnil početné selfie, aby rozprával o roku strávenom vo vesmíre, podobne ako talianska astronautka Samantha Cristoforettiová. 

PROPAGÁTORI VLASTNEJ TVORBY

Sú to ľudia, ktorí dokumentujú celý svoj život s cieľom prezentovať sa ostatným v pozitívnom svetle. Príkladom je americká televízna osobnosť, modelka a podnikateľka Kim Kardashian. 

Kim Kardashian
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Instagram)

Aby vedci identifikovali tieto tri kategórie, pýtali sa ľudí vo veku 18 až 45 rokov na to, prečo robia selfíčka. Či tak chcú ukázať svoj zjav alebo objaviť v sebe nové možnosti. Účastníkov výskumu potom vyzvali, aby klasifikovali vlastné motivácie a odpovedali na otázky týkajúce sa voľby, ktorú urobili. 

"Označkovať niektorú osobu a zaradiť ju do skupiny definovanej na základe intenzity, s ktorou pracuje so selfie, je trochu zavádzajúce," upozorňuje prezident Talianskej psychiatrickej spoločnosti (SIP) Brnanrdo Carpinieloo. "Samozrejme existujú niektoré patologické formy používania selfie, ktoré svedčia o obsesívnych poruchách, a periodicita niektorých úkonov zodpovedá kompulzívnemu správaniu. Je pravda, že sa osoba trpiaca narcizmom potrebuje ukazovať, aby sa jej dostalo sociálneho ubezpečenia a ocenenia. Je ale prehnané tvrdiť, že ten, kto si robí selfie, je narcista. A nie je pravda ani to, že všetci, ktorí zverejňujú selfie na sociálnych sieťach, sú neistí jedinci, ktorí hľadajú podporu, aby si dodali sebaistotu. Sú aj mnohé ďalšie motivácie, ktoré vedú k publikovaniu selfie fotiek - je to vlastne forma komunikácie. Ak chcem bojovať za nejakú vec, môžem to urobiť pomocou selfie, ako to urobili arabské dievčatá, ktoré si urobili selfie ako šoférujú, čo je v týchto končinách pre ženy zakázané. Išlo o vyjadrenie protestu," hovorí Carpiniello. 

Existujú tri kategórie ľudí,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Profesorka psychológie na Univerzite Ludwiga-Maximiliana v Mníchove sa pýtala 328 osôb v Rakúsku, Nemecku a Švajčiarsku. Pravidelne robí selfie 77 percent z nich. A 82 percent by dalo prednosť tomu, keby na sociálnych sieťach nebolo toľko selfíčiek. Profesorka hovorí o selfie paradoxe - páči sa mi robiť selfie, ale nerád sa pozerám na selfie iných ľudí. 

Viac o téme: NarcizmusSelfie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu