Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ROZHOVOR so sprejerom Erikom (34): Toto si Slováci myslia o maľovaní na steny!

Graffiti Zobraziť galériu (12)
Graffiti (Zdroj: OAR Graffiti)

BRATISLAVA - Vandalizmus či umenie? Maľovanie graffiti často rozdeľuje. Niekto ich vníma ako hulvátstvo na stenách budov, iní si zas všímajú a dokážu oceniť aj prepracovanejšiu tvorbu. Ako to vnímajú samotní sprejeri?

O umení tvorby graffiti, čo obnáša, koľko stojí či ako vnímajú samotný sprejeri rozdiel medzi dobrou a zlou tvorbou, nám porozprával sprejer Erik Oar, ktorý pôsobí v Košiciach.

Mohol by si nám čosi povedať o sebe? Čo robíš v bežnom živote?

Som normálny, bežný človek, ktorý miluje graffiti a hudbu, konkrétne hip-hop . V bežnom živote robím asi to, čo väčšina ľudí - zháňam peniaze, maľujem graffiti a dokonca zváram nerez metódou tig.

Graffiti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: OAR Graffiti)

Ako si sa dostal k tomu dostal? Pamätáš si na svoj prvý kúsok?

Prvý graffit som namaľoval cca 22 rokov dozadu. Dostal som sa k tomu tak, že som videl v meste namaľovanu múmiu a to ma strašne fascinovalo. Potom som aj ja túžil vytvoriť niečo také. Potom sa mi dostali do rúk prvé časopisy - najprv Bravo, kde boli asi na dvoch stranách graffiti a vtedy som si povedal, že začnem aj ja. Prvé graffiti som nastriekal na svoju základnú, na čo potom aj prišli, že som to bol ja, a musel som to premaľovať. :)

Vedel by si v krátkosti povedať, o čom je tvorba graffiti?

Pojem graffiti predstavuje veľa možností, názorov. U každého človeka, ktorý strieka graffiti, predstavujú niečo iné. U mňa to je to, že ma fascinuje vytvárať nejaké dielo na stenu, napr. graffit písmo alebo zákazky sprejmi, ktoré si ľudia žiadajú a je to aj zaplatené. Svoju tvorbu robím len pre seba, hlavne graffiti písma.

Graffiti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: OAR Graffiti)

Ako rozoznať dobré a zlé graffiti?

Graffiti na dobre a zle rozdeľujem tak, že to vidím a poviem, že je to dobrá práca – napr. haky-baky jedným alebo dvoma sprejmi, čo vidíte všade po meste na sídliskách, jednoduché písma nie sú pre mňa umenie. Umenie pre mna predstavuje to, že s graffitom sa človek výhra aj ôsmimi hodinami striekania, pekné tvary, rovné čiary, vytieňovanie a plno farieb. Proste to vidno, že to je kvalitné a patria k tomu, samozrejme, aj graffiti zákazky, kde sa maľujú tváre, postavičky, pozadia, krajiny a tak ďalej - je toho dosť.

Aký čas trvá namaľovanie jedného diela? Koľko stojí tvorba jedného graffiti?

Jednu skicu na graffit kreslím aj mesiac, kým to nie je také, že poviem „Môže to ísť na stenu“. Graffiti nie sú lacný špás. Pre niekoho, kto si kúpi dva farby za 7 eur a nastrieka bombing dvoma farbami a ešte k tomu nevkusne, to nie je drahé, ale človek, čo vytvára poriadne dielo plus nejaké pozadie, tvár, tak on potrebuje cca 70-100 eur a zaberie mu to niekedy aj dva-tri dni.

Graffiti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: OAR Graffiti)

Čím je tvorba tvorba zapamätateľná? Má nejaké charakteristické znaky?

Moju tvorbu rozpozná v Košiciach asi každý, mám svoj štýl. Rád sa hrám s písmenami.

Kde hľadáš inšpiráciu?

Nie je ľahké vytvoriť poriadne graffiti, človek sa s tým trápi a špekuluje. Existuje množstvo kvalitných graffiti, ale väčšinou len v zahraničí. Z takých kúskov má človek veľkú inšpiráciu.

Mal si už problémy s políciou?

Ked som začínal striekať, neboli nikde legálne steny, tak preto bolo aj riziko, že ma chytia a jasné, že ma aj párkrat chytili. :)

Graffiti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: OAR Graffiti)

Dá sa tvorbou graffiti živiť alebo aspoň si privyrobiť?

Teraz v tejto dobe je to iné, mám už dosť za sebou. Trošku som sa aj vypracoval a preto si viem aj zarobiť, resp. privyrobiť.

Ako sa k tomu stavajú Slováci? A čo na to tvoja rodina a blízke okolie?

Nás slovenský národ sa k tomu stavia tak, že keď je niečo počmárané, tak povedia, že je to nevkusné a škaredé, ale keď uvidia niečo pekne namaľované, ako je nejaká krajinka, príroda , tváre a podobne, to označia ako krásne. Moja rodina ma podporuje a taktiež aj moji priatelia.

Aká je komunita sprejerov? Panuje medzi vami rivalita?

Komunitu sprejerov velmi nepoznám, keďže som uz starší - mám 34 rokov. Veľmi ma to ani nezaujíma, venujem sa tomu sám a keď idem striekať, tak mám parťáka, ktorý ma prezývku Notes. Rivalita u sprejerov určite je, lebo každý chce byt ten najlepší a mať medzi sprejermi rešpekt.

Graffiti
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: OAR Graffiti)

Jeho tvorbu si môžete pozrieť na stránke Graffiti OAR.

Viac o téme: GraffitiSprejer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu