Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé zistenie o dovolenkách: Leňošenie na pláži vám môže privodiť predčasnú smrť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LIVERPOOL - Kto by nemiloval relaxovanie na pláži alebo pri bazéne? Ako to už ale býva so všetkým, ani s lenivosťou by sme to nemali preháňať. Vedci totiž najnovšie zistili, že niekoľkotýždňové vylihovanie zvyšuje riziko vzniku niektorých vážnych ochorení, a tým pádom aj predčasnej smrti.

Keď pôjdete nabudúce na dovolenku, na ktorej plánujete nerobiť nič iné než ležať na pláži, porozmýšľajte, či to je až taký dobrý nápad. Experti totiž prišli zistili, že dvojtýždňové leňošenie vedie k rapídnemu poklesu vašej fyzickej zdatnosti a chrabnutiu svalov. Takéto relaxovanie navyše zvyšuje riziko vzniku cukrovky druhého typu a srdcového ochorenia. 

Hrozivé zistenie o dovolenkách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci v rámci svojho výskumu požiadali 28 mladých a zdravých ľudí, aby znížili svoju fyzickú aktivitu o 80 percent, aby namiesto 10-tisíc krokov urobili len 1500. To viedlo k tomu, že po štrnástich dňoch stratili značnú časť svalovej hmoty a obvod ich pásu narástol v priemere o jeden centimeter. Keď sa potom opäť vrátili k svojmu pôvodnému cvičebnému režimu, nedostali sa skôr do formy než za dva týždne. 

Hrozivé zistenie o dovolenkách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Je teda jasné, že byť lenivcom nie je pre naše zdravie vôbec prospešné. Oproti predošlým generáciám táto súčasná vplyvom moderného životného štýlu znížila mieru fyzickej aktivity na minimálnu úroveň. Autor štúdie doktor Dan Cuthbertson z Liverpoolskej univeerzity, zdôrazňuje dôležitosť tohto poznania. "Výsledky štúdie poukazujú na veľký význam byť aktívnym a taktiež upozorňujú na nebezpečné dôsledky kontinuálneho sedavého správania," uviedol. 

Odborníci odporúčajú dospelým venovať sa fyzickej aktivite v objeme aspoň 150 minút týždenne. Podľa Cuthbertsona by sa mala stať samozrejmou súčasťou každého dňa, tak, ako napríklad čistenie zubov. Pravidelné cvičenie nás totiž chráni pred chorobami a zdravotnými komplikáciami. 

Viac o téme: DovolenkaRelax Leňošenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu