Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci varujú pred supervulkánom v Európe: Kritické štádium, hrozí že čoskoro vybuchne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEAPOL - Vedci najnovšie varovali, že jedna z talianskych sopiek je v "kritickom štádiu" a že hrozí jej zničujúca erupcia. Dúfajú, že výsledky ich výskumu donútia miestne úrady konať a pripraviť sa na to najhoršie.

Flegrejské polia alebo Campi Flegrei je názov vulkanickej kaldery, ktorá sa nachádza neďaleko Neapola. Podľa expertov z Observatória Vesuvius a londýnskej University College hrozí, že vybuchne. Posledná erupcia sa síce odohrala ešte v roku 1538, no odvtedy je oblasť vulkanicky aktívna a pravidelne tu dochádza k menším či väčším zemetreaseniam. 

Vedci spozorovali, že pod zemskou kôrou v tejto časti Talianska sa hromadí magma, čo sa dialo aj pred poslednou erupciou ešte v stredoveku. Ich štúdia publikovaná v časopise Nature naznačuje, že k ďalšej môže prísť už čoskoro. "Skúmali sme, ako pod Campi Flegrei praská a hýbe sa zem. Tento pohyb naznačuje, že kaldera sa dostáva do kritického štádia, kedy ďalšia jej aktivita môže vyústiť do možnosti erupcie," vysvetľuje Christopher Kilburn z University College London. 

Vedci varujú pred supervulkánom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zakaždým, keď sa pod vulkánom hromadila energia, kôra stúpala na povrch. Keď ale následne neprišlo k erupcii, nahromadená energia sa pozvoľna uvoľnila. Teraz sa ale zdá, že k samovoľnému uvoľneniu nepríde a stane sa tak až pôsobením seizmickej aktivity. 

Vedci varujú pred supervulkánom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Podľa vedcov je nevyhnutné, aby boli talianske úrady na to pripravené. Prípadný výbuch sopky by totiž mohol postihnúť 360-tisíc ľudí žijúcich v blízkosti kaldery, ale taktiež aj takmer milión obyvateľov neďalekého Neapola. 

Vedci varujú pred supervulkánom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Camp Flegrei nie je jedinou vulkanickou hrozbou pre Taliansko. Leží tu aj Etna, najvyššia aktívna sopka v Európe, ku ktorej výbuchom dochádza pravidelne. Naposledy v apríli, kedy do vzduchu vyvrchlila oblak prachu. 

Viac o téme: SopkaVulkánTalianskoCampi flegrei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu