Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pred sto rokmi sa vraj stali zjavenia, ktoré otriasli celým svetom: Tri tajomstvá od Panny Márie

Traja pastierikovia sa mali stať svedkami zjavenia Zobraziť galériu (4)
Traja pastierikovia sa mali stať svedkami zjavenia (Zdroj: TASR/AP)

FÁTIMA - Pred sto rokmi nebola dedinka Fatima v strednom Portugalsku ničím zvláštna. Všetko sa ale zmenilo 13. mája 1917, kedy tu traja chudobní pastierikovia podľa katolíckej cirkvi prvýkrát uvideli postavu Panny Márie, ktorá im následne vyjavila tri tajomstvá. Fátima sa odvtedy stala svetovo známym pútnickým miestom a prosperujúcim centrom kresťanskej turistiky.

Osobitný význam mala pre pápeža Jána Pavla II., ktorý veril, že Matka Božia z Fatimy mu zachránila život, keď 13. mája 1981 prežil atentát na námestí Svätého Petra v Ríme. Guľka, ktorá ho vtedy takmer zabila, je teraz zasadená do koruny sochy Panny Márie vo Fatime.

Panna Mária sa vtedy vo Fatime zjavila dedsaťročnej Lucii dos Santosovej, jej sedemročnej sesternici Jacinte a deväťročnému bratrancovi Franciscovi Marsovi. Deti sa tak ako každý deň vydali pásť svoje zvieratá do hôr, do malého údolia Iria. Krajinu údajne náhle ožiaril záblesk. Jasné svetlo sa potom objavilo ešte raz, zišlo z oblohy a usadilo sa nad vetvami osamalého duba. Uprostred žiary deti údajne zazreli "krásnu pani odetú v bielom", ktorá sa s nimi začala rozprávať. Potom sa Panna Mária zjavila deťom ešte päťkrát zakaždým 13. mája a oznámila im tri tajomstvá. Zjavenie uznal biskup z neďalekej Leirie za vierohodné až v roku 1930. 

Pred sto rokmi sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Na začiatok im len oznámila, aby prišli na rovnaké miesto presne o mesiac, teda 13. júna. A potom každý nasledujúci mesiac, vždy trinásteho dňa, až do októbra 1917. Lucia následne Pannu Máriu požiadala o vykonanie nejakého zázraku, ktorý by presvedčil aj prizerajúcich ľudí. Tá jej želanie splnila na poslednom stretnutí, kedy už počet pútnikov dosahoval 70-tisíc. Ani vtedy sa ale jej postava neukázala nikomu inému než deťom. 

Stalo sa však niečo iné. Svetový apoštolát Fatimy v ČR na svojich stránkach píše: "V tom čase nastal slnečný zázrak. Ustal dážď, roztrhli sa mraky a ukázal sa slnečný kotúč v podobe strieborného mesiaca, ktorý začal vírivo krúžiť ako ohnivé koleso. Potom všetci zažili pocit, akoby sa odpútalo od oblohy a padalo na nich. Ľudia padali na kolená do blata a ľutovali svoje hriechy. Po skončení slnečného úkazu mali šaty dokonale suché, akoby vôbec nepršalo." 

Pred sto rokmi sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Najväčšiu pozornosť vzbudili tajomstvá, ktoré Panna Mária prezradila deťom. Prvé dve oznamovali skorý koniec vojny, vypuknutie druhej svetovej vojny, vzostup a pád komunizmu v Rusku alebo obavy pred ateizmom. "Ak ľudia urobia to, čo vám poviem, mnohé duše sa zachránia a navráti sa im pokoj. Vojna sa schyľuje ku koncu, ale ak neprestanú urážať Boha, počas pontifikátu Pia XI. iné, ešte horšie. Keď uvidíte noc ožiarenú neznámym svetlom, vedzte, že je to veľké znamenie, ktoré vám Boh dáva, že sa chystá potrestať svet za jeho zločiny skrze vojny, hladu a prenasledovania cirkvi i Svätého otca. Aby sa tomu predišlo, budem žiadať zasvätenie Ruska môjmu nepoškvrnenému srdcu a o zmierne prijímanie na prvé soboty. Ak budú prijaté moje požiadavky, Rusko sa obráti a bude mier. Keď sa tak nestane, rozšíri svoje bludy po svete, šíriac vojny a prenasledovanie cirkvi. Dobrí ľudia budú mučení, Svätý otec bude veľa trpieť, mnohé národy budú zničené," znela časť proroctva. 

Pred sto rokmi sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Obsah tretieho zostal dlho utajený a kolovali o ňom divoké zvesti; najčastejšie sa tvrdilo, že hriešne ľudstvo čaká apokalypsa alebo ďalší vojnový konflikt. Lucia vraj cirkvi tlmočila prianie Panny Márie, aby toto tajomstvo nebolo zverejnené pred rokom 1960. Potom iba v prípade, že to pápež uzná za vhodné. Jej výpoveď bola doručená do Vatikánu v roku 1957. O tri roky neskôr však pápež Ján XXIII. zverejnenie za vhodné neuznal a iba k dokumentu pripísal. "Pápež videl a k obsahu sa nevyjadruje." Podobne sa zachoval aj jeho nástupca Pavol VI. Tretiu časť proroctva zverejnil Vatikán až v roku 2000 s tým, že obsahom bolo videnie "biskupa z Ríma oblečeného v bielom, ako padá na zem ako mŕtvy zasiahnutý ohnivou zbraňou a dopadá medzi veľké množstvo umučených mŕtvol". Dôvodom utajenia proroctva mal byť fakt, že opisuje atentát na Jána Pavla II. 

V roku 2022 sa zrodí nová hviezda: Rabín varuje, že sa napĺňa biblické proroctvo o Mesiášovi

 Dve mladšie deti krátko po zjaveniach podľali pandémii španielskej chrípky, ktorá si vyžiadala mnoho obetí - Francisco v roku 1919 a Jacinta o necelýrok neskôr, presne ako údajne Panna Mária predpovedala. Lucia odišla v roku 1921 do kláštora v Oporte a o deväť rokov neskôr cirkevné orgány oficiálne uznali pravosť zjavenia. Deti sa dočkali blahorečenia Jánom Pavlom II. v roku 2000 a stali sa vôbec najmladšími blahorečenými, ktorý nezomreli mučeníckou smrťou. Lucia zomrela v kláštore karmelitánok v roku 2005 vo veku 97 rokov. 

Pred sto rokmi sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Tento rok pápež František podpísal zvláštny dekrét, ktorým schválil svätorečenie súrodencov Francisca a Jacinta. Pápež v nasledujúcich dňoch Fátimu navštívi ako v poradí štvrtá hlava katolíckej cirkvi. Prvýkrát sem prišiel v roku 1967 Pavol VI., Ján Pavol II. tu bol dokonca trikrát (1982, 1991 a 2000). Františkov predchodca Benedikt XVI. do portugalského mesta zavítal v roku 2010. Jeho omše sa zúčastnilo približne pol milióna pútnikov, čo bolo najväčšie množstvo ľudí, aké sa na tomto mieste kedy zhromaždilo. 

Viac o téme: Panna máriaZjavenieFatima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu