Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Týchto päť vlastností vám podľa vedcov zaručí šťastie: Máte ich?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

PARÍŽ - Nepátrajte ďalej, vedci už našli ingrediencie šťastia. Kým výskum Harvardovej univerzity zdôrazňuje, ako sú pre šťastie človeka dôležité spoločenské vzťahy, posledná štúdia University College v Londýne vypočítava päť vlastností, ktoré sú pre šťastie nevyhnutné, píše francúzsky denník Le Figaro.

Ako sami škodíme svojmu duševnému zdraviu? Toto už nikdy nerobte!

Britskí vedci analyzovali údaje z prieskumu začatého v roku 2002, ktorý zahŕňal viac ako 8000 osôb, ktoré dnes majú medzi päťdesiatimi a šesťdesiatimi rokmi. Podľa vedcov je ideálnym koktailom šťastia a úspechu zmes odhodlanosti, zmyslu pre spravodlivosť, optimizmu, citovej stability a svedomitosti.

Osoby, ktoré majú aspoň štyri z týchto vlastností, sú bohatšie, sú menej náchylné k depresiám, sú zdravšie a majú širší okruh priateľov a známych. Taktiež majú nižší cholesterol a menšie riziko srdcového ochorenia.

Týchto päť vlastností vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Naopak tí, ktorí majú menej ako dve z týchto vlastností, sa cítia byť viac osamelí, deprimovaní a vykazujú viac symptómov chronických chorôb. Svoj zdravotný stav charakterizovalo 36,7 percenta z nich ako "nedobrý" alebo "zlý", zatiaľ čo u tých, ktorí majú štyri z vyššie uvedených vlastností, tento podiel činí len šesť percent.

Ak ešte nemáte oných potrebných päť vlastností kľúčových pre šťastie, neznepokojujte sa, podľa vedcov ich môžete v priebehu času získať. "Naše výsledky ukazujú, že rozvíjanie týchto vlastností v dospelom veku môže prispieť k neskoršiemu zlepšeniu zdravotného stavu a pohody," zdôrazňuje profesorka Jane Wardleová, ktorá je spoluautorkou štúdie.

Neviete, ako dosiahnuť pocit šťastia? Začnite zo života odstraňovať zvyky, ktoré vás robia nešťastnými. Šťastie neleží často tam, kde by sme to čakali. Naopak nešťastie je predvídateľnejšie a skrýva sa vždy na rovnakom mieste. Preto vedci z celého sveta identifikovali správanie a zvyky, ktoré nášmu pocitu pohody škodia.

Ste závislí na vašom mobilnom telefóne a sociálnych sieťach? Skoncujte s tým. Štúdia Michiganskej univerzity z roku 2013 osvetľuje vzťah medzi časom stráveným na sociálnych sieťach a pocitmi nespokojnosti, osamelosti a izolácie.

Týchto päť vlastností vám
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zarábate príliš veľa peňazí? Áno, čítate správne. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa opýtala 89.037 osôb z 18 krajín a dospela k záveru, že depresia stíha viac bohaté krajiny ako chudobné. Ako vysvetlíme tieto prekvapivé výsledky? Túžba po bohatstve a vlastníctve je spojená s potrebou zamaskovať vnútornou nespokojnosť. Čím viac má človek peňazí, tým viac sa snaží zaplniť vnútornú prázdnotu, ale to nikdy naozaj nedosiahne.

Pociťujete, že sa s vami v zamestnaní zaobchádza nespravodlivo? Depresiu nevyvoláva pracovné zaťaženie, ale pocit, že sa k vám nadriadený správa nespravodlivo, vysvetľuje sa v jednej dánskej štúdii. Ak ste vystavení nespravodlivosti, zvyšuje sa u vás hladina stresového hormónu.

Náš život je sprevádzaný mnohými voľbami. Ak u vysokoškolsky vzdelaných ľudí je možnosť voľby nevyhnutná k pocitu pohody a slobody, v každodennom živote môže uvrhnúť osoby do stavu úzkosti, depresie a dokonca ich paralyzovať, uvádzajú vedci zo Stanfordovej univerzity.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Vedci z Harvardovej univerzity realizovali najväčší výskum o šťastí a dospeli k záveru, že najdôležitejšie sú vzťahy s ľuďmi, ktorých máme radi. Tiež keď sa sústredíme na to, čo robíme teraz, a neorientujeme sa príliš na minulosť alebo budúcnosť, môžeme sa cítiť šťastnejší. Početné štúdie tiež ukazujú, že príčinou depresií je strava bohatá na tuky.

A čím viac uvažujete o tom, či ste sa správne rozhodli, tým ste podľa Floridskej štátnej univerzity nešťastnejší. Nikdy totiž nebudete mať príležitosť zistiť, ktoré z vašich rozhodnutí by bolo správne.

Viac o téme: ŠtúdiaŠťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu