Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Objavili nový druh obrieho pavúka: Stretnúť ho v lese, tak s hrôzou utečú aj tí naodvážnejší

Califorctenus cacachilensis Zobraziť galériu (2)
Califorctenus cacachilensis (Zdroj: profimedia.sk)

MEXIKO - Na severozápade Mexika objavili vedci nový nezvyčajne veľký druh pavúka Califorctenus cacachilensis. Živočích má síce pomerne malé telo, ale veľmi dlhé nohy a v priemere meria okolo 23 centimetrov. Je príbuzným najjedovatejšieho pavúka z Brazílie, ale pre človeka nie je nebezpečný.

"Keď som pavúka videla prvýkrát, udivila ma jeho veľkosť. Ešte nikdy som nevidela tak veľkého pavúka," povedala María Luisa Jiménezová z mexického výskumného centra Cibnor. 

Objavili nový druh obrieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ľuďom podľa vedcov živočích neublíži, hoci je príbuzný s najjedovatejším a útočným pavúkom, palovčíkom brazílskym, ktorého uhryznutie môže byť pre človeka smrteľné. "Skoro všetky pavúky sú jedovaté, ale len niektoré sú nebezpečné pre ľudí," uviedol Jim Berrian z prírodovedného múzea v San Diegu. "Jeden califorctenus cacachilensis ma uhryzol a stále žijem. Jed sme ešte neanalyzovali, ale väčšina palovčíkov nie je tak nebezpečná ako ten brazílsky," doplnil. 

Hororové VIDEO: Mladík chcel chytiť pavúka do misy, ten s ním vybabral

Prvýkrát bol nový pavúk objavený v roku 2013 počas expedície v horách pri polostrovnom meste La Paz v mexickom štáte Baja California Sur. Po štvorročnom výskume o ňom vyšiel článok v tohtoročnom marcovom čísle odborného časopisu Zootaxa. 

Viac o téme: MexikoPavúk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu