Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Trápi vás opačný problém ako väčšinu? Pozrite sa, ako zdravo pribrať na váhe

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PARÍŽ - Nohavice, ktoré by ste si priali vyplniť, krivky, ktoré by sa mali rysovať tu a tu. Dokázať nabrať na váhe je zrovna tak výzva ako schudnúť. Ako rozšíriť vhodne svoje rozmery, bez toho aby ste jedli nezdravo? Za chudosť môže z veľkej časti metabolizmus, ale nielen to, píše francúzsky denník Le Figaro.

Zrýchlený metabolizmus znamená, že telo rýchlo spáli všetky kalórie, ktoré ste mu dodali. Je tiež možné, že vaša výživa vyvolá "hypermetabolismus" napríklad tým, že konzumujete povzbudzujúce látky, ako je káva.

Dôležitý žalúdok a črevá

Okrem metabolizmu tu hrajú úlohu aj žalúdok a črevá. Ak žalúdok nevyrába dosť žalúdočných štiav, potom potraviny nie sú dobre rozložené a črevá ich nevyužijú. Črevné steny majú získavať z potravy výživné látky, ako sú sacharidy, proteíny a mastné kyseliny a rozdeľovať ich krvným systémom do tela. Keď sú črevné steny zápalové alebo poškodené, nepracujú správne.

Vyberajte si tie správne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Čo robiť, keď máte zrýchlený metabolizmus? Rozdeľte inak jedlo. Ak organizmus spáli rýchlo požité kalórie, prvým opatrením je jesť častejšie, ale nezvyšovať množstvo. Keď si rozdelíte potravu na šesť jedál za deň, pomôže vám to nabrať na váhe. Telo totiž vylučuje inzulín zakaždým, keď jete. Inzulín telo povzbudzuje, aby vytváralo nové tkanivá. Pridajte si desiaty. Nutričný ​​poradca Raphaël Perez radí počas dňa zjesť pár orieškov, aby sa telu dodali dobré tuky a ďalší olovrant môže zahŕňať ovocie.

A ak črevá nepracujú správne, je potrebné starať sa o črevnú flóru. Dávajte prednosť potravinám s probiotickým účinkom, ktorý prispieva k vzniku zdravej črevnej flóry. Všetka vláknina obsiahnutá v ovocí, v zelenine a strukovinách má prebiotický účinok. Avšak pozor: nadmiera vlákniny môže dráždiť už tak oslabená čreva.

Nie je jedno, na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Akonáhle sa obnoví črevná flóra, je potrebné ju udržovať probiotickými potravinami, ako je jogurt, kapusta, kyslé mlieko a kefír. Všetky tieto potraviny obsahujú baktérie dôležité pre obnovu flóry.
Zjednodušte si jedlo. Zmenšite počet ingrediencií v jednom jedle, to vám pomôže lepšie potravu stráviť. Ak jeden deň v týždni budete večerať len jeden druh potravy, napríklad zemiaky, alebo celý deň budete jesť len ovocie a zeleninu, vaše narušené črevá si odpočinú.


Prečítajte si aj:

Diéta v slovenských dejinách: Hnusný nápoj na chudnutie z 19. storočia a strašné bludy


A akým potravinám dávať prednosť? Múčnatým plodinám. Gaštany, banány, sladké zemiaky a bežné zemiaky sú zdrojom veľmi ľahko stráviteľnej energie a obsahujú vhodné výživné látky.
Nemusíte sa vyhýbať bielemu cukru, ale nepreháňajte to s ním. Najlepší zdroj cukru je v ovocí a v mede. Pokiaľ ide o proteíny, prispieva síce ich hojná konzumácia k naberaniu na váhe, ale môže to mať škodlivý dopad pre telo, najmä pre obličky a pečeň. Lepšie je zachovávať normálny prísun proteínov, teda 0,8 gramu proteínov na jeden kilogram váhy.

Doprajte si aspoň jeden
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Rastlinné oleje je najlepšie konzumovať nespracované tepelne. Najlepší je repkový alebo olivový olej, ktoré obsahujú veľa nenasýtených mastných kyselín.

A je potrebné sa niektorým potravinám vyhýbať? Nie. Aj keď zelenina nie je príliš kalorická, je jej prebiotická úloha zásadná pre udržanie zdravej črevnej flóry a je bohatá na vitamíny a minerály. Naopak sa vyhnite pitiu kávy a čierneho čaju, ktoré stimulujú metabolizmus, a rovnako tak niektorým druhom korenia, ako je zázvor, škorica, či klinček. Dávajte prednosť koreneniu bylinkami, ktoré črevá lepšie znášajú.
 

Viac o téme: ChudnutieDiétaPriberania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu