Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koralové útesy majú veľkého nepriateľa: Vedci našli riešenie problému doslova v kuchyni

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CANBERRA - Hviezdicu tŕnistú, ktorá devastuje koralové útesy naprieč Tichým a Indickým oceánom, možno zlikvidovať obyčajným kuchynským octom. Podľa agentúry AFP na to prišli austrálski vedci, ktorí v tejto metóde vidia nádej pre odumierajúce koraly Veľkého bariérového útesu.

Ruská turistka urobila v Thajsku obrovskú chybu: Jediná vec ju poslala za mreže

Hviezdica tŕnistá je druhou najväčšou hviezdicou na svete - v rozpätí dosahuje 25 až 30 centimetrov. Živí sa prevažne koralmi. Hviezdice do ich schránok vypustia svoje tráviace enzýmy, tým sa telá koralov rozpustia a hviezdice natrávený obsah nasajú do svojho žalúdka. Jeden jedinec môže takto skonzumovať päť až šesť metrov štvorcových koralov za rok. Na mieste potom zostávajú iba mŕtve schránky koralov.

Hviezdica tŕnistá sa v posledných rokoch v oblasti Veľkého bariérového útesu premnožila; podľa niektorých odborníkov k tomu prispelo znečistenie oceánov aj lov jej prirodzených nepriateľov.

Na zabíjanie hviezdic sa doteraz používali drahé chemikálie. Testy expertov z austrálskej Univerzity Jamesa Cooka ale ukázali, že rovnakú službu dokáže splniť aj bežný ocot, ktorý je podľa nich neškodný pre okolie a veľmi lacný.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Vedúca štúdie Lisa Bostromová-Einarssonová uviedla, že hviezdice tŕnisté, do ktorých bol injekčne aplikovaný ocot, 48 hodín nato uhynuli. Vedci pokus vykonávali na štyroch miestach útesu, ktoré následne podrobili šesťtýždňovému sledovaniu. Žiadne negatívne dopady na ostatné živé organizmy nezaznamenali.

Vedci však upozornili, že metóda je pomerne pracná - potápači totiž musia injekčne vstreknúť ocot do každej hviezdice, aby ju usmrtili. Stále ale ide o menšiu námahu, ako keď sa majú hviezdice vyťahovať z vody a až potom ničiť, konštatovali.

V roku 2012 austrálske úrady publikovali rozsiahlu štúdiu týkajúcu sa Veľkého bariérového útesu, podľa ktorej sa za uplynulých 27 rokov plocha, ktorú koraly pokrývajú, zmenšila o viac než 50 percent. Hlavnou príčinou úbytku boli podľa vedcov ničivé búrky, ktoré spôsobili okolo 48 percent škôd, hneď na druhom mieste boli hviezdice, ktoré vraj môžu za zhruba 42 percent škôd. Zvyšných desať percent má na svedomí otepľovanie mora v dôsledku klimatických zmien.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Veľký bariérový útes má viac ako 2000 kilometrov na dĺžku a dva až 150 kilometrov na šírku. Je domovom zhruba 400 druhov koralov, 240 druhov vtákov a 1500 druhov rýb. Útes, ktorý je na zozname UNESCO, je tiež hojne navštevovaný turistami. Každoročne prispieva austrálskemu hospodárstvu viac ako siedmimi miliardami austrálskych dolárov (takmer piatimi miliardami eur) a zaisťuje živobytie asi 70-tisíc ľuďom, píše agentúra AFP.

Podľa vedkyne Bostromovej-Einarssonovej je nová metóda likvidácie hviezdic dobrou správou, ale úplne vykoreniť škodca sa týmto spôsobom nepodarí. "Na Veľkom bariérovom útese sú milióny hviezdic a každá samica vyprodukuje za jediné obdobie rozmnožovania okolo 65 miliónov vajíčok. Bolo by potrebné vyvinúť masívne úsilie, aby sa ich podarilo po jednej všetky pozabíjať. Vieme však, že sme schopní týmto spôsobom zachrániť jednotlivé časti útesu," povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu