Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štúdia tvrdí: Energetické nápoje sú nebezpečnejšie ako iné s kofeínom, toto s vami spravia

Energetické nápoje sú možno viac škodlivé, ako by sa zdalo. Zobraziť galériu (3)
Energetické nápoje sú možno viac škodlivé, ako by sa zdalo. (Zdroj: thinkstock.com)

TRAVIS - Pitie sladkých energetických nápojov s kofeínom je oveľa nebezpečnejšie ako samotný kofeín, tvrdia americkí výskumníci. Štúdia zistila, že konzumácia štyroch plechoviek energetického nápoja spôsobila u ľudí abnormálne zmeny krvného tlaku a srdcového rytmu v priebehu dvoch hodín.

Desať bizarných zdravotných rád, ktoré skutočne fungujú

Vedci tvrdia, že vypitie takmer litra nemenovaného, ​​ale komerčne dostupného energetického nápoja viedlo k hlbokým zmenám elektrickej aktivity a krvného tlaku srdca. Nápoj obsahoval 108 g cukru, čo je zhruba 27 čajových lyžičiek, a 320 mg kofeínu, čo je približne limit dennej odporúčanej dávky, spolu s ďalšími "prírodnými" látkami, ako je taurín, ženšen a karnitín.

Vplyv na srdce bol významne väčší ako pri pití rovnakého množstva nápoja s ekvivalentným obsahom kofeínu, ale bez cukru a bez pridaných látok. Výskumná lekárka Emily Fletcherová z lekárskeho centra US Air Force Medical Center v Travise v Kalifornii podľa portálu MailOnline informovala, že sa rozhodli študovať potenciálny vplyv na zdravie srdca pri energetických nápojoch, pretože predchádzajúci výskum ukázal, že ho pije 75% vojenského personálu základne.

Jej tím, ktorého zistenia boli publikované v časopise Journal of the American Heart Association, uviedol, že na trhu je viac ako 500 druhov energetických nápojov a výskyt návštev na pohotovosti súvisiacich s výrobkami vyvolal otázky o ich bezpečnosti.

Vedci zistili, že problémy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odborníci sledovali 18 mladých účastníkov, ktorých náhodne rozdelili do dvoch skupín. Prvá dostala 946 ml energetického nápoja, zatiaľ čo druhá dostala kontrolný nápoj obsahujúci 320 mg kofeínu, 40 ml limetkovej šťavy a 140 ml čerešňového sirupu v sýtenej vode.

Výskumníci merali elektrickú aktivitu sŕdc dobrovoľníkov pomocou elektrokardiogramu a ich krvný tlak pri štarte štúdie a po jednej, dvoch, štyroch, šiestich a 24 hodinách po konzumácii nápoja. Zistili, že v porovnaní s kofeínovou skupinou, tí v skupine s energetickým nápojom vykazovali predĺženie srdcovej pauzy o ďalších 10 milisekúnd medzi údermi.

"Ak je tento časový interval, ktorý sa meria v milisekundách, buď príliš krátky alebo príliš dlhý, môže spôsobiť, že srdce bije abnormálne. Výsledná arytmia môže byť život ohrozujúca," vysvetlila Fletcherová, podľa ktorej niektoré lieky zvyšujú túto prestávku o 6 milisekúnd a majú varovania o účinku na etiketách. Energetické nápoje pritom mali ešte horší vplyv.

Štúdia tvrdí: Energetické nápoje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Tí, ktorí konzumovali energetické nápoje, mali po šiestich hodinách mierne zvýšený krvný tlak. To naznačuje, že zložky iné ako kofeín môžu mať niektoré účinky na zmenu krvného tlaku, ale to si vyžaduje ďalšie prehodnotenie," dodala a pripustila, že išlo iba o malú štúdiu a preto budú na potvrdenie výsledkov potrebné ďalšie.

Ako sami škodíme svojmu duševnému zdraviu? Toto už nikdy nerobte!

Gavin Partington, generálny riaditeľ združenia britských producentov soft drinkov, však tvrdí, že ide o zvláštny záver, pretože kofeín v energetických nápojoch sa nelíši od toho v káve. Okrem toho najnovšie stanovisko Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín potvrdil bezpečnosť energetických nápojov a ich zložiek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu