Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ohromné odhalenie: TOTO je dôvod, prečo by sme mali jesť svoje šušne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

LONDÝN - Na svete snáď neexistuje dieťa, ktoré sa nešpáralo v nose a následne vydolovaný zázrak nezjedlo. Rodičia sú z aktivity svojej milovanej ratolesti nešťastní a z ich úst počuť zákazy. Milí dospeláci priznajte si sami pred sebou, že aj vy ste to skúšali a mnohí v tom pokračujete aj vo vyššom veku. Máme dobrú správu! Je to síce na pohľad nechutné, no nie je to až tak nezdravé.

Považujete špáranie v nose za nechutný zlozvyk alebo chorobu? Ľudia, ktorí to praktikujú a zakončia to zjedením toho, čo vyšpárajú, paradoxne pomáhajú svojmu zdraviu. Hlieny nahromadené v nose obsahujú baktérie, ktoré pomáhajú chrániť zuby. Existujú síce aj riziká spojené s týmto nepríťažlivým činom, medzi ktoré patrí napríklad krvácanie z nosa.

Ohromné odhalenie: TOTO je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Odborná asistentka oddelenia biologického inžinierstva Katharina Ribbecková sa pre portál ozy.com vyjadrila, že hlieny aj napriek určitým rizikám, pomáhajú zabrániť infekciám. V skutočnosti existuje dôkaz, že sopeľ obsahujúci hlien pomáha pri boji s respiračnými infekciami a žalúdočnými vredmi. Rakúsky špecialista zaoberajúci sa respiračnými ochoreniami potvrdil, že ľudia ktorí sa špárajú v nose sú zdravší, šťastnejší a pravdepodobne je ich telo lepšie zosúladené. "Zjesť suché zvyšky, čo vytiahnete z vášho nosa, je skvelý spôsob, ako posilniť imunitný systém," vyjadril sa.

Ohromné odhalenie: TOTO je
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

S pánombohom: Pápež vyšpáral z nosa krokodíla, zamával a šup s ním do pusy!

Z lekárskeho hľadiska majú tieto tvrdenia veľký zmysel. Je to totiž absolútne prirodzená vec. Nos slúži ako ľudský filter. Zachytáva veľké množstvo baktérií a v momente ako sa táto zmes dostane do čriev funguje rovnako ako liek. Čo z toho vyplýva pre rodičov? Neupozorňujte svoje deti v prípade, že sa špárajú v nose a jedia svoje šušníky. To, že na Vás ľudia budú pozerať znechutene je asi druhá vec. 

Aj známe osobnosti obľubujú túto činnosť 

 

 

 

 

Viac o téme: ZdravieZlozvykŠpáranie v noseNechutnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu