Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historičky neverili vlastným očiam: Nečakaný objav v anglickom archíve je opradený tajomnom

Obraz Deklarácia nezávislosti od Johna Trumbulla Zobraziť galériu (4)
Obraz Deklarácia nezávislosti od Johna Trumbulla (Zdroj: John Trumbull)

LONDÝN - Unikátna kópia americkej Deklarácie nezávislosti sa našla na nečakanom mieste - v Anglicku. Informovala o tom agentúra AP. Charta bola založená v regionálnom archíve na juhovýchode Anglicka bez toho, aby jej ktokoľvek venoval pozornosť.

Ohromujúci objav v Európe: Našli tajomné stratené mesto, FOTO úžasnej krásy

Kópia je podobná tej, ktorú si každoročne prídu pozrieť milióny ľudí do washingtonského Národného archívu. Až pred dvoma rokmi narazila bádateľka z Harvardovej univerzity Emily Sneffová na neobvyklú poznámku v katalógu anglického archívu. Zvedavosť v nej vzbudila informácia, že spomenutá kópia je písaná na pergamene.

Keď Sneffová a jej kolegyňa Danielle Allenová vyžiadaný dokument prvýkrát uzreli, divili sa. "Videli sme veľa kópií, ale žiadnu, ako je táto," povedala historička AP.

Pátranie oboch vedkýň viedlo k objavu, ktorý by mohol vrhnúť nové svetlo na zakladajúcu listinu Spojených štátov. Dokument študoval malý vedecký tím dva roky a len minulý týždeň sa podelil o svoje závery s ďalšími vedcami.

Historičky neverili vlastným očiam:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: West Sussex Record Office)

Experti, ktorí objavenému dokumentu hovoria Deklarácia zo Sussexu, zistili, že pochádza z 80. rokov 18. storočia, teda z doby politických zmätkov, ktoré predchádzali Filadelfskému ústavnému konventu z roku 1787. Nový americký národ vtedy ešte bojoval o svoju existenciu, ktorá bola založená na dovtedy pomerne voľnom združení štátov.

Po deklarácii uloženej vo Washingtone je deklarácia zo Sussexu len druhou známou kópiou písanou na pergamene. Líšia sa ale napríklad tým, že mená podpísaných nie sú uvedené v rovnakom poradí, ktoré je tu skôr náhodné. Historičky v tom vidia snahu zdôrazniť jednotu národa na úkor jednotlivých štátov.

Historici sa domnievajú, že dokument mohol patriť tretiemu vojvodovi z Richmondu, označovanému za "radikálneho" pre jeho podporu americkej revolúcie. Pergamen sa potom údajne stal majetkom miestneho právnika, ktorý zastupoval rodinu. Do archívu Západného Sussexu bol uložený v 50. rokoch minulého storočia.

Deň nezávislosti v USA
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Vedcom ale stále zostáva vyriešiť veľa nezodpovedaných otázok, vrátane pôvodu listiny a spôsobu, ako sa do Británie dostala.

Deklaráciou nezávislosti trinásť kolónií vyhlásilo nezávislosť na Veľkej Británii. Deklarácia bola ratifikovaná Kontinentálnym kongresom 4. júla 1776. Tento deň je v USA oslavovaný ako Deň nezávislosti.

Viac o téme: Deklarácia nezávislosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu