Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Astrofyzik zverejnil znepokojujúce VIDEO: Toto sú najdôležitejšie slová, aké som kedy vyslovil

Neil deGras­se Tyson Zobraziť galériu (3)
Neil deGras­se Tyson (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Neil deGrasse Tyson je americký astrofyzik, ktorý vyjadril svoje znepokojenie a rozhodol sa vyzvať ľudí, aby zmenili svoj postoj k vede. Tou sa dennodenne zaoberá, a tak ho vystrašil pokles vedeckej gramotnosti. Je presvedčený, že bez dostatočných vedomostí nie je možné riešiť ani politiku.

Na svojom facebookovom profile Tyson zverejnil znepokojujúci názor. Podľa jeho slov sa zaznamenal pokles vedeckej gramotnosti u amerických občanov. K štyri a pol minútovému videu napísal: "Vážený facebookový vesmír, ponúkam ti toto video venované téme "Veda v Amerike" obsahujúce tie najdôležitejšie slová, ktoré som kedy vyslovil."

Astrofyzik zverejnil znepokojujúce VIDEO:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Tysonovou snahou je poukázať na existujúci problém. Myslí si, že ľudia dnes nevedia racionálne rozlišovať realitu od fikcie. "Veda je základnou súčasťou tejto krajiny. Zdá sa však, že v 21. storočí ľudia stratili schopnosť posúdiť, čo je pravdivé a čo nie." Túto dobu a nevedomosť prirovnal k receptu na úplne odstránenie informovanej demokracie. Obávajúci sa astrofyzik upozornil na dôležitosti vedy a vedeckých poznatkov. Ako tvrdí, nie je jednoducho možné pred tak vážnou vecou zatvárať oči.

Astrofyzik zverejnil znepokojujúce VIDEO:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Video je prerušované politickými diskusiami a jedným z príhovorov viceprezidenta USA Mike Pence. "Žiadame, aby americkí pedagógovia vyučovali evolúciu nie ako fakt, ale ako teóriu." Tyson je toho názoru, že úlohou vedy je práve poskytnúť faktické východisko pre politiku a následne nato, by malo byť úlohou politiky rozhodnúť sa, ako so získanými poznatkami naložiť. 

Viac o téme: AstrofyzikVedaNeil deGras­se Tyson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu