Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Existencia majstrovského diela oceánu ohrozená: Vedci varujú, oficiálne zomiera!

Bielenie pozdĺž Veľkého koralového útesu Zobraziť galériu (3)
Bielenie pozdĺž Veľkého koralového útesu (Zdroj: YouTube)

BRISBANE - Už je to druhý rok, čo rekordné teploty oceánov spôsobili masové bielenie pozdĺž austrálskeho Veľkého korálového útesu. Najnovšie zverejnené zábery boli vytvorené počas leteckých prieskumov. Zistenia sú porovnateľné z rokom 2016, kedy boli poškodené až dve tretiny útesu. Extrémne teploty postupne spôsobujú katastrofu a vedci varujú, že o veľdielo prírody môžeme prísť.

V roku 2016 bol El Niño zodpovedný za nárast teploty oceánov. To viedlo k bezprecedentnej úrovni bielenia pozdĺž severnej tretiny útesu. Vedci zistili, že až 95% z koralov skúmaných v roku 2016 bolo vážne poškodených. Bielenie nie je zárukou smrti pre korale, no v tomto roku bol paradoxne zachytený najvyšší počet koralovej úmrtnosti na Veľkom koralovom útese. V oblasti na severe v blízkosti Cooktown v Austrálii zomrelo až 67 percent koralov. Išlo o najviac postihnutú oblasť.

Vedci informovali, že v tomto roku opäť zmena klímy a rastúce teploty oceánov spôsobujú bielenie koralových útesov. Potvrdili, že sa postupne toto nebezpečenstvo šíri. Jediná nepoškodená časť je južná tretina útesu. Vedci sa tiež vyjadrili, že je ešte príliš skoro na to, aby bola vypočítaná tohtoročná koralová smrť. Skutočnosťou ale je, že už teraz sa škody rozširujú viac na juh, čo je oproti minulému roku rozdielne.

FOTO Existencia majstrovského diela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Medzi štyri hlavné bieliace epizódy patria roky 1998, 2002, 2016 a 2017. Toto obdobie spôsobilo, že za posledných 18 rokov prešiel útes určitou formou vážneho bielenia. Obnovenie koralov je možné no väčšina z nich má minimálnu šancu. Obnova je totiž pomalá a nerovnomerná, najmä pre koraly, ktoré sú staré stáročia. "Trvá najmenej desať rokov, kým sa úplne obnoví aj najrýchlejšie rastúci koral, takže masové bielenie počas 12 mesiacov ponúka nulovú vyhliadku na obnovu útesu, ktorý bol poškodený v roku 2016," vyhlásil jeden z výskumníkov James Kerry.

Odborník tvrdí: Jedného dňa sa pevniny zrazia a vznikne nový superkontinent

Zotavovanie koralov je ohrozené aj tým, že sa potrebné obdobie na obnovu stále kráti. Bielenie sa čoraz viac rozširuje a prehlbuje. Páchateľom a ničiteľom je vysoká teplota oceánov. Vo februári tohto roku boli zaznamenané abnormálne horúčavy. Koordinátor spoločnosti Coral Reef Watch Mark Eakin priznal, že je situácia alarmujúca. Rozdiel medzi rokmi 1998, 2010 a 2016, 2017 je, že v prvých dvoch rokoch bielenie netrvalo viac ako 12 mesiacov. Pri druhých dvoch je udalosť už v 33. mesiaci.

FOTO Existencia majstrovského diela
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Niektorí odborníci sa domnievajú, že úsilie vynaložené pri boji proti bieleniu koralov je zbytočné. Jon Brodie, výskumník na univerzite James Cook a odborník na kvalitu sa vyjadril, že projekty na zlepšenie kvality vody v Austrálii zlyhali. "Minulý rok bol dosť zlý, tento rok je rok katastrofy," vyhodnotil Brodie.

Skutočným riešením na zastavenie bielenia koralov je obmedzenie emisií CO2, ktoré spôsobujú ohrievanie oceánov. V prípade, že sa táto katastrofa nebude riešiť, môže prísť k úplnému vymiznutiu koralov z planéty. Letecké zábery na videu zachytávajú rozsiahle bielenie pozdĺž Veľkého koralového útesu v roku 2017. 

Viac o téme: KoralútesAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu